Viděla jsem synovo tělo, oznámila matka Navalného. Úřady ji prý pod pohrůžkami nutí pohřbít ho v utajení

Matka ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel v pátek za nejasných okolností ve vězení za polárním kruhem, podle agentury Reuters uvedla, že jí úřady konečně ukázaly synovo tělo. Prý ale chtějí, aby ho pochovala tajně, bez obřadu, a vyhrožovaly jí, že pokud nebude souhlasit, může se s Navalného tělem něco přihodit. Vyšetřovatel jí řekl, že čas není na její straně a tělo podléhá rozkladu, dodala Ljudmila Navalná.

Navalná ve videu prohlásila, že se do márnice s tělem jejího syna dostala ve středu večer. Podepsala prý úmrtní list. „Podle zákona mi okamžitě měli vydat Alexejovo tělo, ale dodnes to neudělali,“ postěžovala si ve vystoupení na serveru YouTube, natočeném poté, co podle vlastních slov strávila 24 hodin u vyšetřovatelů v Salechardu na severu Ruska. „Vydírají mne a kladou podmínky, kde, kdy a jak má být Alexej pochován. To je nezákonné,“ řekla.

Úřady si podle ní přejí, aby ji mohly jen dovést k čerstvému hrobu na okraji hřbitova a prohlásit, že tam leží její syn, ale s tím nesouhlasí a přeje si, aby Navalného přátelé měli možnost se s ním rozloučit. „Nechci žádné zvláštní podmínky, chci jen, aby se vše odehrálo v souladu se zákonem,“ podotkla. „Požaduji, aby mi neprodleně vydali synovo tělo,“ zdůraznila.

Navalného mluvčí Kira Jarmyšová pak dodala, že v lékařské zprávě, kterou Ljudmile Navalné úřady ukázaly, je uvedeno, že opozičník zemřel z přirozených příčin. Ruské úřady dosud na prohlášení Navalného matky nereagovaly. Komentátoři předpokládají, že Kreml se před prezidentskými volbami, které se uskuteční v půlce března, obává, že by se pohřeb s případnou účastí desítek tisíc lidí mohl změnit v demonstraci proti Putinovu režimu.

Vdova po Navalném, Julija Navalná, obvinila z manželovy smrti ruského vládce Vladimira Putina.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ve čtvrtek prohlásil, že reakce západních zemí na úmrtí Navalného byla hysterická. „Odmítáme mezinárodní vyšetřování jeho smrti,“ řekl. Západ nemá právo se vměšovat do ruských záležitostí, dodal podle agentury Reuters. Lavrov se v Riu de Janeiro účastnil zasedání ministrů zahraničí zemí skupiny G20. Během jednání na otázky kolem Navalného smrti Lavrov nereagoval, řekl novinářům šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval Putinův režim, mimo jiné za korupci. Opoziční předák vinil Kreml, že vydal svého času rozkaz ho otrávit. Hned po návratu do vlasti z Německa, kde ho z otravy vyléčili, byl Navalnyj uvězněn. Postupně dostal za různá obvinění tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Minulý týden v pátek ruská vězeňská služba oznámila, že se sedmačtyřicetiletému Navalnému při vycházce udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit. Navalnyj podle úřadů zemřel v trestanecké kolonii, která je vzdálená asi 1900 kilometrů od Moskvy, leží za polárním kruhem a je pokládaná za jednu z nejdrsnějších ruských věznic.