Ve vratislavské věznici zabili nacisté tisícovku českých odbojářů. Teď tam mají oběti pamětní desku

Události ČT: Památka českých obětí fašismu ve Wroclawi (zdroj: ČT24)

Ve věznici v polské Vratislavi nacisté umučili nebo jinak zavraždili během druhé světové války tisíc českých bojovníků proti fašismu. Oběti nově připomíná pamětní deska na budově kárnice. Jejího odhalení se zúčastnili nejen zástupci několika institucí z Česka i Polska, ale i příbuzní obětí.

Ve věznici zemřel například otec Marie Abrahámové. „Život bez tatínků, o které my jsme tady přišli – a bylo nás hodně – je hrozně smutný,“ připomněla paní Abrahámová, jejíž tehdy osmadvacetiletý otec byl ve věznici popraven v roce 1943.

Věznicí prošli i příbuzní Markéty Pánkové. „Tady zahynul můj dědeček a byl tady uvězněn můj otec Zdeněk Vrba,“ přiblížila současná ředitelka Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského.

Odhalení desky zavražděným považuje za důležité z toho důvodu, že podle ní má česká společnost stále obrovský dluh vůči lidem, kteří během druhé světové války v boji proti fašišmu zahynuli.

Odhalení pamětní tabule se odehrálo v předvečer 75. výročí dne, kdy nacisté ve věznici zastřelili posledních čtyřicet českých vězňů. Jejich ostatky po válce úřady převezly do Brna, kde byly slavnostně pohřbeny.