V Řecku se šíří požáry, v parku Dadia našli osmnáct těl. Na předměstí Athén začala evakuace

Události: Řecko sužují rozsáhlé lesní požáry (zdroj: ČT)

V lesích v řeckém národním parku Dadia u hranic s Tureckem bylo nalezeno osmnáct spálených těl. Situace se zkomplikovala v přístavním městě Alexandrupoli, kde musely být časně ráno kvůli požárům evakuovány desítky pacientů z nemocnice na trajekt. Úřady nařídily evakuaci obyvatel na předměstí Athén. Do Řecka v úterý odjel tým českých hasičů.

Oblastí národního parku Dadia, kde nyní zuří rozsáhlé požáry, často procházejí migranti, kteří se snaží touto nelegální cestou dostat z Turecka do Řecka. Předpokládá se proto, že mrtví jsou běženci. Řecké úřady se obávají, že počet obětí ještě vzroste.

„Vzhledem k tomu, že nemáme v daných lokalitách informace o pohřešovaných osobách, prověřujeme možnost, že (tito lidé) vstoupili do země ilegálně,“ uvedl mluvčí hasičů Jannis Artopios. Podle něj záchranáři a hasiči stále pátrají po případných dalších obětech a zajišťují jejich identifikaci. Deník To Vima napsal, že mrtví byli nalezeni ve skupinách na dvou místech.

Pozemní hranice mezi Tureckem a Řeckem, kterou z velké části tvoří řeka Evros, je místem, kudy se snaží do Evropské unie dostat stovky migrantů. Řecko tam postavilo také bariéru, aby migrantům v překračování hranice zabránilo.

Program Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus  uvedl, že v řeckém kraji Východní Makedonie, kde leží park Dadia, už shořelo přes 8500 hektarů porostu.

Řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová vyjádřila svůj zármutek nad ztrátou životů. Ministr pro migraci Dimitris Kairidis odsoudil počínání převaděčů, kteří podle něj ohrožují životy migrantů.

Požáry v Řecku (zdroj: ČT24)

Kritické hodiny

Kvůli blížícím se ohňům muselo být v úterý ráno z univerzitní nemocnice v Alexandrupoli evakuováno devadesát pacientů na trajekt v přístavu Ten bude dočasně sloužit jako plovoucí nemocnice. Další nemocní zamířili do jiných nemocnic nebo do domácí péče.

Město zahalil hustý kouř a radnice pro tisíce evakuovaných otevřela nouzové ubytovny v tělocvičnách, městském divadle i v kostelích.

„Za extrémních povětrnostních podmínek, především kvůli vichřici, bylo vynaloženo obrovské úsilí na zvládnutí front požárů, které vypukly současně v mnoha částech země,“ uvedl v pondělí pozdě večer mluvčí hasičů Ioannis Artopios. „Hodiny, kterými procházíme, jsou mimořádně kritické,“ dodal.

Stovky hasičů se dál snaží zvládnout oheň, který se rozhořel v sobotu nedaleko města Alexandrupoli a rychle se šířil. Několik obcí v širším regionu Evros u hranic s Tureckem bylo evakuováno, protože úřady varovaly, že riziko nových požárů zůstává v nadcházejících dnech vysoké.

Těžká situace u Athén

Úřady nařídily také evakuaci obyvatel na předměstí Athén. K obydlené části obce Ano Liosia se přiblížil požár. Podle odhadů se evakuace bude týkat desítek tisíc lidí. Vážná je také situace v Attice, tedy v oblasti kolem hlavního města Athén, a také na severovýchodě země u řeky Evros.

U hlavního města hoří v současnosti dva velké požáry. Jeden se týká města Fylis, pod které spadá i Ano Liosia, kde žije na 25 tisíc lidí. Hoří tam na pohoří Parnitha a oheň podle místních úřadů již zničil několik domů. V oblasti jsou hlášeny výpadky elektřiny i internetu. Hasiči se však snaží zajistit, aby oheň dále nepostupoval od obydlené části obce. Podle tisku však požár nebyl v úterý večer stále pod kontrolou. Další rozsáhlý požár je ve městě Aspropyrgos, které se nachází méně než dvacet kilometrů od centra Athén. Oheň tam poničil několik budov a průmyslových závodů. I zde se večer požár stále šířil.

Novou výstrahu v úterý úřady vydaly i kvůli požáru v obci Fyli v pohoří Parnitha u Athén, kde už hoří domy, evakuovat se muselo i padesát jeptišek z tamního kláštera. Obousměrně uzavřený je i úsek dálnice mezi Athénami a přístavem Elefsína. Na ostrově Evia se naopak podařilo oheň zkrotit, napsal list Kathimerini.

Podle mluvčí hasičů bylo za posledních 24 hodin v Řecku hlášeno přes šedesát nových požárů. Boj s nimi značně ztěžuje silný nárazový vítr a také vysoké teploty, které šplhají k 41 stupňům Celsia.

Požáry v Řecku (zdroj: Reuters)

Na pomoc vyrazili i čeští hasiči

Do nejzasaženější oblasti – k tureckým hranicím – vysílá na pomoc hasiče i Česká republika. Do Řecka se přesouvá 64 požárníků, záchranářů a zdravotníků a také 33 kusů hasičské a záchranářské techniky. Na jih Evropy zároveň míří vrtulník Black Hawk, který má pomoci s hašením v nepřístupných oblastech. Hasiči se na možný zásah v zahraničí připravovali od poloviny července.  

Šestice hasičů ze Středočeského kraje vyrazila z berounské zbrojnice v sedm hodin ráno. Zkušenosti mají i z hašení požáru v Českém Švýcarsku. „Mají s sebou dvě čtyřkolky a samozřejmě i další vybavení jako čerpadla, ženijní prostředky,“ uvedl mluvčí HZS Středočeského kraje Jan Sýkora.

Dalších deset hasičů vypravila hasičská stanice v Ostravě-Zábřehu. Byli mezi nimi i letečtí záchranáři. „Bereme s sebou zejména teda cisternové automobilové stříkačky s různou kubaturou,“ řekl velitel odřadu HZS Moravskoslezského kraje Jiří Němčík.

Pražští hasiči vyrazili na místo srazu v Podivíně na Břeclavsku společně se záchranáři. Právě v Podivíně se jednotky z různých koutů Česka sešly. Na pomoc Řecku vyrazily po jedné odpoledne.

„Budeme nasazeni – ten pozemní modul – u města Alexandropolis, které je v současnosti přímo ohroženo lesním požárem,“ řekl náměstek generálního ředitele pro IZS a operační řízení HZS ČR Petr Ošlejšek.

České záchranáře čeká osmnáct set kilometrů dlouhá cesta s jednou zastávkou. Na místo by měli dorazit ve středu večer. 

Evropská unie v pondělí uvedla, že do Řecka by v úterý měla dorazit skupina 56 hasičů z Rumunska a také dva hasicí letouny z Kypru. Evropský komisař pro humanitární pomoc a krizové řízení Janez Lenarčič sdělil, že nově pomoc přislíbily také Německo, Chorvatsko, Švédsko a Česko.

Z Německa letí dvě hasicí letadla, Švédsko poskytne sedm letadel a helikoptéru a pozemní tým s 64 hasiči a 19 hasicími vozy.