V Polsku se neplodným párům naskytla možnost dostupného umělého oplodnění

Události: Hrazené umělé oplodnění v Polsku (zdroj: ČT24)

Párům, které v Polsku nemohou přirozeně počít dítě, svitla naděje. Nová liberální většina v Sejmu ve středu schválila státní financování umělého oplodnění. Před osmi lety ho zrušila konzervativní vláda Práva a spravedlnosti (PiS). Podle odhadů to pro desítky tisíc párů znamenalo jedinou cestu – finančně náročnou proceduru in vitro.

Janek je vymodleným dítětem. Rodiče se o jeho početí snažili pět let. Jeho matka umělé oplodnění ještě stihla podstoupit na podzim 2016. „Platila jsem jen léky, a to ani ne všechny. Pokud by to nebylo hrazeno státem, asi bychom si to nemohli dovolit,“ svěřila se Justyna Bajerová.

Byla jednou z posledních v Polsku, které proceduru pokrylo pojištění. Tehdejší vládní strana PiS krátce poté tuto možnost zrušila. Argumentovala třeba ztrátou kontroly nad lidským genomem. Bajerová a tisíce žen vyšly do ulic, ale jejich snažení bylo marné. Mnoha rodičům – zejména nemajetným – se rozplynula šance na početí. 

„Pokud by program trval po celých osm let, během kterých byl zrušený, tak by z něj mohlo čerpat kolem 60 až 80 tisíc párů,“ upozornila Marta Gornová, ředitelka nadace Nasz Bocjan. Po říjnových volbách je ale v polském Sejmu nová většina. A ta chce mezi prvními zákony přijmout i ten o obnově financování umělého početí. Vyčlení na to ročně v přepočtu 2,5 miliardy korun.

„V posledních letech jsme v Polsku žili pod diktaturou jedné nemocné ideologie,“ řekla Klaudia Jachirová, poslankyně z Občanské koalice. „Katolíci mají v Polsku právo, aby jejich hlas byl slyšet,“ namítl Dariusz Matecki, poslanec za PiS. Část poslanců této strany, kteří byli dříve proti, teď zákonu vyjádřili podporu – i s ohledem na volby, ve kterých PiS ztratila hlasy zejména u žen.

Odpor krajní pravice

Proti změně se stavěla krajní pravice. „Na cizích životních osudech nás všechny vedete před brány pekelné,“ prohlásil poslanec Konfederace Grzegorz Braun.

Vyhrocená debata v Sejmu oživila vzpomínky i na výroky z minulých let, například jeden z biskupů děti počaté in vitro srovnával s frankensteinovým monstrem.

„Vyvolává to ve mně lvici, která by se ohnala po každém. Cítím, že tím útočí na mé dítě,“ řekla Bajerová. Zákon, který dá rodinám šanci na umělé početí, by po schválení v Sejmu neměl narazit ani v Senátu. Jeho podpis nevyloučil ani prezident.