V Paříži a Itálii přistála letadla s evakuovanými z Nigeru

V Paříži v noci na středu přistálo první letadlo se 262 evakuovanými z Nigeru, kde se koncem července odehrál vojenský puč. Napsala to agentura AFP. Své občany z africké země evakuuje i Itálie, jejíž stroj v Římě přistál ve středu brzy ráno. Spojené státy chystají evakuaci části zaměstnanců a jejich rodin. České ministerstvo zahraničí své občany v Nigeru neeviduje v cestovatelském systému Drozd ani žádným jiným informačním kanálem.

Francouzské letadlo, na jehož palubě bylo i více než deset dětí, přistálo na letišti Charlese de Gaulla v 1:30. Téměř všichni evakuovaní jsou Francouzi. Vedle nich do Paříže podle francouzské diplomacie přicestovali také občané Belgie, Portugalska, Japonska, Etiopie nebo Libanonu. Před odletem stroje se v Nigeru podle francouzské diplomacie nacházelo pět set až šest set francouzských občanů.

Z nigerského hlavního města Niamey podle agentury DPA už do Říma dorazilo i italské letadlo s evakuovanými. Na jeho palubě bylo 87 lidí, včetně 36 Italů, 21 Američanů a také občanů Bulharska či Rakouska. Řím dříve uvedl, že v africké zemi je kolem stovky Italů.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ve středu podle agentury DPA sdělila, že s pomocí Francie bylo z Nigeru evakuováno přes čtyřicet německých občanů. Ještě tentýž den se podle ní počítá s dalšími evakuačními lety.

Nigerská junta v noci na středu oznámila, že znovuotevírá hranice s Alžírskem, Burkina Fasem, Mali, Libyí a Čadem, informuje agentura Reuters. Hranice junta uzavřela minulou středu, kdy zároveň oznámila, že zbavila úřadu prezidenta Bazouma.

Znovuotevřené hraniční přechody se podle Reuters nacházejí zejména v odlehlých pouštních oblastech. Klíčové vstupní brány Nigeru pro obchod zůstávají kvůli sankcím Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) uzavřené.

Týden od převratu

Vojenská junta v Nigeru před týdnem uskutečnila státní převrat, svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, zatkla tři ministry svržené vlády a několik dalších politiků. V pátek nigerští vojenští velitelé prohlásili generála Abdourahamaneho Tianiho za novou hlavu státu.

Francie, někdejší koloniální vládce Nigeru, převrat odsoudila a vyzvala k návratu prezidenta Bazouma do funkce. V neděli stoupenci junty pochodovali ulicemi Niamey s ruskými vlajkami a skandovali protifrancouzská hesla a jméno šéfa Kremlu Vladimira Putina. Nakonec zapálili dveře francouzské ambasády, než je rozehnaly bezpečnostní složky. 

  • – Rozloha: 1 267 000 km² (21. na světě)
    – Počet obyvatel: 27 202 000 (54. na světě)
    – Přírůstek obyvatel: 3,7 % (3. na světě)
    – Dětí na ženu: 6,8 (1. na světě)
    – Hustota zalidnění: 19 ob. / km²
    – Náboženství: sunnitský islám (99,3 %)
    – Index lidského rozvoje dle OSN: 0,394 (nízký, 188./poslední na světě)
    – HDP/obyv. (PPP): 955 USD (183. na světě)
    – Produkce uranu: 2248 tun (2021, 4,65 % světové produkce, 7. na světě)
    – Vývoz: Spojené arabské emiráty (54 %), Čína (25 %), Francie (7 %)
    – Dovoz: Čína (19 %), Francie (9 %) , Spojené arabské emiráty (7 %)
  • Zdroj: CIA World Factbook, Worldometers