V kibucu Beeri rabovali teroristé Hamásu, nyní slouží jako izraelská vojenská základna

Události: Kibuc Beeri se změnil na vojenskou základnu (zdroj: ČT24)

Raketový poplach byl jen léčka. Teroristé z Hamásu překonali plot a unesli lidi z domácích krytů, popsal pracovník izraelského ministerstva zahraničí, jak probíhal palestinský útok na kibuc Beeri. Kdysi se jednalo o prestižní bydlení na jihu Izraele. V současnosti se ale proměnil ve vojenskou základnu izraelských obranných sil.

„Kibucy v jižním Izraeli bývaly dobrou adresou. Jedinou nevýhodou byla geografie,“ řekl zahraniční zpravodaj ČT David Borek a připomněl, že kibucy se nachází nedaleko Pásma Gazy. „V sobotu 7. října se tato nevýhoda ukázala tragickou,“ dodal.

Onoho dne se nad jižním Izraelem ozvaly raketové poplachy, ale nejen ty. „Slyšeli jsme útoky raketami. Pak jsme začali dostávat zprávy od policie a od jiných lidí, že to je jen lest,“ vzpomíná Josi Landau z organizace Zaka, která pomáhá s identifikací obětí teroristických útoků.

Zatímco zněly sirény, prolomila početná skupina palestinských útočníků plot kibucu Beeri. Před nimi stály vilky, jejichž obyvatelé se před raketami schovávali v domácích krytech.

„Když uslyšeli sirény, každý v této vesnici popadl své děti a pospíchal do domácího krytu… Teroristé se mezitím dostali dovnitř domu. Všechno rozstříleli. A začali hledat opevněný pokoj, protože věděli, že právě tam jsou všichni schovaní. Střelbou otevřeli dveře od krytu… Našli tyto dveře, věděli, že jde o kryt a rozstřelili je. Otevřeli dveře a sebrali celou rodinu,“ popsal situaci v jednom z domů pracovník izraelského ministerstva zahraničních věcí Ejtan Schwarz.

Uvnitř krytu je stále polička s drobnostmi a nástěnné hodiny. Lidé, kteří se tam ukrývali, jsou ale pryč. Jinde útočníci podpálili dům i s jeho obyvateli. Nebo je zabíjeli, když utíkali před ohněm. Zavraždili přes 130 lidí všech generací. Josi Landau uvedl, že většina těl nesla stopy po mučení. „Mysleli jsme si, že jsme už během našich životů viděli všechno. Každý typ brutality. Ale mýlili jsme se,“ dodal.

Z kibucu se stala válečná základna

Islamistické gangy mezitím rabovaly a ničily vesnici. Řádění neunikla ani domácí zvířata. „Před 7. říjnem měl kibuc Beeri tisíc obyvatel. Teď tu není žádná civilní populace. Celá vesnice se stala operační zónou pro izraelskou armádu,“ doplnil Borek.

V prázdných domech nyní hlídkují vojáci. Podél plotu okolo kibucu navršila armáda ochranný val. Za ním je vidět Gaza a nad ní sloupce kouře. Všude se tam soustřeďuje vojenská technika. „Někdejší oáza venkovského poklidu se stala bojištěm. Prach zvířený událostmi 7. října se ještě dlouho neusadí,“ uzavírá Borek.