V Jeruzalémě není místo pro americký konzulát sloužící Palestincům, vzkázala Bidenovi izraelská vláda

Izraelský premiér Naftali Bennett i ministr zahraničí Jair Lapid důrazně odmítli záměr USA otevřít v Jeruzalémě znovu generální konzulát, který bude určen Palestincům. Úřad zrušila a jeho agendu začlenila pod americké velvyslanectví v roce 2019 minulá americká administrativa, která rovněž velvyslanectví přesunula z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Většina zemí má stále své zastupitelské úřady v Tel Avivu. Zrušení konzulátu přispělo ke zhoršení americko-palestinských vztahů.

Současná administrativa amerického prezidenta Joea Bidena chce úřad znovu otevřít, zatím ale není jasné kdy. Washington rovněž přiznal, že k tomu bude potřebovat souhlas Izraele.

Konzulát v Ramalláhu není problém

Bennett a Lapid v sobotu večer tuto možnost odmítli. „Pokud chtějí Američané otevřít konzulát v (palestinském) Ramalláhu, nemáme s tím problém. Svrchovanost v Jeruzalémě ale náleží pouze Izraeli,“ zopakoval šéf izraelské diplomacie pohled svého státu, který je v rozporu s rezolucemi OSN.

„V Jeruzalémě není místo pro americký konzulát, který by poskytoval služby Palestincům. Říkáme to v klidu, bez dramatu a důsledně a já doufám, že je to pochopeno. Jeruzalém je hlavní město pouze Izraele,“ řekl Bennett.

Izraelská média připomínají, že se po nedávném prosazení rozpočtů na letošní a příští rok vláda cítí stabilnější a politici budou ochotnější řešit politicky citlivější záležitosti. „To není otázka politiky, je to principiální nesouhlas Izraele s otevřením amerického konzulátu v Jeruzalémě. USA zde mají velvyslanectví,“ řekl Lapid.

List The Jerusalem Post napsal, že i Washington čekal na výsledek hlasování o rozpočtu v Izraeli, než obnoví tlak na otevření konzulátu. Neshoda v této otázce stejně jako v kauze výstavby v židovských osadách na palestinském Západním břehu Jordánu může podle listu vytvořit nové napětí mezi USA a Izraelem.

Spory kolem Jeruzaléma patří k největším problémům izraelsko-palestinského konfliktu. Izrael východ města, obývaný stále hlavně Araby, obsadil za války v roce 1967 a pak jej v rozporu s mezinárodním právem anektoval. Celé město považuje za svou metropoli, zatímco Palestinci se nevzdávají možnosti, že východní část bude hlavním městem jejich případného státu. Mírové rozhovory jsou ale dlouhodobě přerušeny.