V Guyaně vzplál internát. Zemřelo nejméně devatenáct lidí

Při požáru na internátu v Guyaně zemřelo v noci na pondělí nejméně devatenáct lidí. Řada dalších se zranila. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení úřadů. Požár, který byl zřejmě založen úmyslně, zachvátil dřevěnou budovu kolem 11. hodiny večer (5:00 SELČ). Podle místního tisku jsou oběťmi převážně studentky z řad původního obyvatelstva.

Guyanské úřady původně hovořily o dvaceti mrtvých. Počet obětí snížily poté, co se lékařům podařilo oživit jednoho z pacientů ve vážném stavu, píše AP. „Čtrnáct mladých lidí zemřelo na místě, pět zemřelo v okresní nemocnici Mahdia. Dvě děti jsou stále v kritickém stavu, zatímco čtyři utrpěly vážná zranění,“ uvádí se v pondělním prohlášení hasičského sboru. Dvacet lidí se hasičům z budovy podařilo zachránit.

„Počáteční vyšetřování naznačuje, že požár byl založen ze zlého úmyslu,“ sdělila v pondělí zdejší policie. Kdo ho mohl založit, neuvedla. Úřady také konstatovaly, že internát měl sice pět dveří, ale dívkám v úniku bránily kovové mříže.

Guyanský prezident Irfaan Ali označil požár za „velkou katastrofu“. Do oblasti, která je vzdálená zhruba dvě stě kilometrů od hlavního města Georgetown, byly vyslány záchranářské posily. Situaci na místě ale komplikuje špatné počasí, informovala stanice CNN.

Internát měl zlepšit přístup ke vzdělání

Požár vypukl ve městě Mahdia ve střední části této latinskoamerické země. Podle stanice CNN byl internát součástí vládní snahy zlepšit přístup ke vzdělání v méně rozvinutých částech země.

Guyana patří mezi chudší latinskoamerické země, má však největší množství zásob ropy na obyvatele na světě, uvedla agentura AFP. Doufá, že díky těžbě ropy se jí podaří zvýšit svou hospodářskou úroveň.