V Brazílii zemřelo za den nejvíce lidí od začátku pandemie. „Přestaňte fňukat,“ vzkázal Bolsonaro

Brazílie poprvé zaznamenala více než dva tisíce úmrtí kvůli covidu-19 za jediný den. Vysoký je také počet nově potvrzených nákaz – úřady evidují téměř osmdesát tisíc nových případů za den. Nemocnice jsou na pokraji kolapsu, většina metropolí už nemá téměř žádná volná lůžka.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Od začátku epidemie bylo v Brazílii, která má asi 210 milionů obyvatel, odhaleno více než 11,2 milionu případů infekce a 270 656 lidí nakažených covidem-19 zemřelo. Z hlediska počtu obětí je Brazílie druhou nejvíce postiženou zemí na světě po Spojených státech.

V současné době se země potýká s druhou vlnou epidemie. Denní přírůstky nakažených jsou až o 38 procent vyšší než minulý týden. Situaci zhoršuje šíření nakažlivější varianty koronaviru, která byla poprvé popsána ve městě Manaus.

Boj jsme už prohráli, tvrdí experti

Výzkumný ústav Fiocruz ve své úterní zprávě uvedl, že v metropolích 25 z 27 brazilských států je zaplněno více než devadesát procent lůžek na jednotkách intenzivní péče. Kritická je situace v Riu de Janeiro, Brazílii a Sao Paulu. Dvě města, Porto Alegre a Campo Grande, už vyčerpala veškeré kapacity lůžek intenzivní péče.

Podle ústavu by mohlo brzy dojít ke kolapsu zdravotnického systému. „Boj proti covidu-19 byl ztracen už v roce 2020 a není šance, že bychom to mohli v první půlce roku 2021 jakkoliv napravit,“ uvedl epidemiolog Jesem Orellana. „To nejlepší, co můžeme dělat, je doufat v zázračný účinek masového očkování a radikální změnu zvládání pandemie,“ dodal.

Jediným východiskem z krize podle expertů je, že boj proti epidemii převezme federální vláda, přikročí k lockdownům, zavede povinné nošení roušek a urychlí vakcinaci. První dávku očkování v zemi zatím dostalo přes devět milionů lidí, tedy kolem čtyř procent populace, druhou 1,4 procenta.

Brazílie zatím očkuje čínskou vakcínou CoronaVac a vakcínou britsko-švédské firmy AstraZeneca, i ona se ale potýká s nedostatkem preparátů. Guvernér státu Sao Paulo Joao Doria minulý týden uvedl, že jeho regionální vláda koupí dvacet milionů dávek ruské vakcíny Sputnik V, ač ta zatím nemá v zemi povolení agentury pro léčiva.

Hrozbu nákazy nadále zlehčuje prezident Jair Bolsonaro. Tento týden vyzval lidi, aby „přestali fňukat“. „Jak dlouho kvůli tomu ještě hodláte brečet? Jak dlouho ještě chcete zůstat doma a mít všechno zavřené? Nikdo to už nemůže déle vydržet. Litujeme mrtvých, ale potřebujeme řešení,“ prohlásil Bolsonaro, který restrikce považuje za „sebevražedné“.