V Brazílii se situace kolem koronaviru zhoršuje. Nakažených má země třetí nejvyšší počet na světě

Události: Nákaza v Latinské Americe (zdroj: ČT24)

Brazílie hlásí dosud nejvyšší počet úmrtí v souvislosti s koronavirem a také nově nakažených za den. Země eviduje přes čtvrt milionu případů nákazy, což je třetí nejvyšší číslo na světě. Tamní prezident Jair Bolsonaro propaguje užívání antimalarika hydroxychlorochin, jehož účinnost proti covidu-19 se však neprokázala.

Brazílie s asi 210 miliony obyvatel je nejhůře zasaženou zemí Jižní Ameriky, na komplikace související s nákazou koronavirem tam dosud zemřelo téměř osmnáct tisíc lidí. V úterý poprvé denní počet obětí v Brazílii překročil tisícovku, zemřelo tam 1179 pacientů. Oproti údajům za pondělí, kdy zemřelo 674 lidí s covidem-19, je to skokový nárůst takřka o dvojnásobek.

Brazílie je podle propočtu americké Univerzity Johnse Hopkinse po USA a Rusku třetí nejpostiženější zemí co do počtu nakažených, covid-19 tam byl potvrzen u více než 271 a půl tisíce lidí. Za uplynulý den přibylo téměř 17 a půl tisíce nakažených, což je podle Reuters rovněž rekordním nárůstem během 24 hodin.

Dramatická situace v Brazílii (zdroj: ČT24)

Bolsonaro doporučuje antimalarikum

Brazilský prezident Jair Bolsonaro se kvůli přístupu k řešení současné krize stal terčem kritiky, zároveň ale stále má mnoho stoupenců. Nyní oznámil, že prozatímní ministr zdravotnictví Eduardo Pazuello ve středu rozšíří doporučení k užívání léku hydroxychlorochin. Toto antimalarikum podle některých názorů pomáhá při léčbě covidu-19, prokázané to ale není.

Bolsonaro poznamenal, že jeho 93letá matka má po ruce krabičku chlorochinu pro případ, že by lék potřebovala, a že tuto látku bere preventivně americký prezident Donald Trump, pro kterého je Bolsonaro ideologickým spojencem.

Za pandemie covidu-19 se urychluje odlesňování Amazonie

V Brazílii v době koronavirové krize velmi rychle probíhá odlesňování amazonské džungle. V prvních čtyřech měsících tohoto roku dosáhlo nového vrcholu, uvádí se ve zprávě brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru, který používá satelitní snímky pro sledování této destrukce Amazonie.

Od začátku ledna do konce dubna zmizelo 1202 kilometrů čtverečních lesa. To představuje nárůst o 55 procent oproti stejnému období loňského roku. Tehdy bylo zaznamenáno největší odlesňování od srpna 2015, kdy pozorování započalo.