V Argentině proběhla jednodenní stávka na protest proti reformám prezidenta Mileie

Největší argentinské odbory vyhlásily ve středu dvanáctihodinovou stávku a v centru Buenos Aires zahájily velkou demonstraci proti tvrdým úsporným opatřením a reformám nového libertariánského prezidenta Javiera Mileie. Akce, která zasáhla odvětví od dopravy po banky, je největším projevem odporu proti jeho plánům na škrty ve výdajích a privatizaci od jeho nástupu do funkce minulý měsíc, kdy slíbil napravit ekonomiku zmítanou 211procentní inflací a paralyzujícím zadlužením.

„Nevznikají žádná pracovní místa, teď se tu široce rozmáhá bída a lidské zoufalství, neexistují žádná opatření, jak zmírnit škody, které páchají,“ řekl rozhlasové stanici Radio Con Vos na adresu prezidenta a jeho spolupracovníků člen odborového svazu a opoziční poslanec Hugo Yasky.

Stávka začala v 16 hodin středoevropského času a má trvat 12 hodin. Omezila veřejnou dopravu, provoz nemocnic či veřejných služeb. Argentinské aerolinky kvůli ní zrušily stovky letů. Podle médií je stávka prvním velkým testem pro pevnost prezidentovy snahy prosadit stovky opatření.

Milei už byl v minulých dnech při shánění potřebné poslanecké podpory nucen vypustit ze svého návrhu označovaného jako zákon ómnibus asi 140 článků, nadále v něm ale zůstává na 520 opatření. Podle agentury Reuters zákon ve středu brzy ráno schválil výbor dolní komory argentinského parlamentu, což je jeden z mnoha kroků při legislativním procesu.

Podle průzkumu veřejného mínění z první poloviny ledna zhruba 41 procent Argentinců s tímto megazákonem nesouhlasí a asi 38 procent ho podporuje. Na 60 procent obyvatel země se domnívá, že prezident by měl reformy konzultovat s parlamentem.