USA zpřísnily víza pro Maďary. Dle Budapešti se mstí

Spojené státy od úterý razantně zpřísnily podmínky bezvízového styku pro držitele maďarských pasů. Krok americká ambasáda v Maďarsku zdůvodnila tím, že Budapešť nedostatečně prověřovala velké množství lidí, jimž udělila občanství. Omezení přišlo den po odsunutí hlasování maďarského parlamentu o švédské žádosti o vstup do NATO. Budapešť obvinila Washington, že se mstí na Maďarech.

Omezení se vztahují na americký bezvízový program, který držitelům pasů ze čtyřiceti zemí, včetně Česka či Slovenska, umožňuje vstoupit bez víz do Spojených států až na 90 dnů za účelem podnikání či kvůli turistice.

Velvyslanectví Spojených států v Budapešti v prohlášení na webu předeslalo, že platnost elektronického systému cestovních povolení bude pro Maďary s okamžitou platností zkrácena ze dvou let na jeden rok. Navíc bude povolena pouze jednorázová návštěva Spojených států, nikoliv opakované cesty do země.

„Navzdory usilovné a mnohaleté snaze ze strany americké vlády vyhnout se tomuto scénáři a vyřešit bezpečnostní otázky vyvolané maďarským zjednodušením naturalizačního procesu, nereagovala maďarská vláda na vznesené obavy,“ stojí v prohlášení ambasády.

Msta na Maďarech, reaguje Budapešť

Americká ambasáda upozornila na to, že v letech 2011 až 2020 Budapešť udělila maďarské občanství zhruba milionu lidí z okolních zemí, „aniž by podnikla adekvátní bezpečnostní opatření a ověřila jejich totožnost“.

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána v roce 2011 nabídla usnadněné získání maďarského občanství lidem hlásícím se k maďarskému původu, přestože nežili a neměli v úmyslu žít v Maďarsku. Udělování občanství bylo politickým krokem Orbána, kterým si zajišťoval hlasy ve volbách, napsala agentura Reuters.

Maďarské ministerstvo vnitra podle agentury MTI v reakci na nová opatření uvedlo, že Spojené státy žádaly o osobní údaje Maďarů s dvojím občanstvím žijících v cizině, ale Budapešť je odmítla poskytnout, protože nechtěla ohrozit bezpečnost etnických Maďarů. Prohlášení podle MTI uvádí, že vláda prezidenta Joea Bidena se mstí na Maďarech.

Washington pozoruje směřování Budapešti

Reuters také cituje vysoce postaveného amerického představitele, podle nějž nová pravidla platí výlučně pro Maďarsko, a nikoli pro jakoukoli z dalších devětatřiceti zemí, které mají se Spojenými státy bezvízový styk. „Spojené státy pečlivě pozorují maďarské kroky,“ konstatoval zdroj agentury, podle nějž by ale omezení bezvízového styku nemělo být spojováno s jinými problémy, na které mají obě země odlišné pohledy.

Citovaný představitel dodal, že bezpečnostní nedostatky Washington identifikoval dlouho před ruskou plnohodnotnou invazí na Ukrajinu. Spojené státy kvůli obavám již dříve přeřadily Maďarsko v bezvízovém programu do kategorie prozatímního člena, dodala AP. Reuters připomněl, že USA v roce 2014 zakázaly šesti Maďarům vstup do USA jako varování předchozí Orbánově vládě, aby zvrátily politiku hrozící rozvrácením demokratických hodnot.

Agentura dále podotýká, že omezení přišlo jen den poté, co zákonodárci z Orbánovy vládní strany Fidesz bojkotovali parlamentní schůzi svolanou opozicí, na níž měli hlasovat o švédské žádosti o vstup do NATO.