USA přiznaly 352 obětí náletů v Sýrii a Iráku, aktivisté mluví o tisících

Nejméně 352 civilistů bylo zabito při koaličních náletech vedených Spojenými státy proti Islámskému státu (IS) v Iráku a Sýrii od začátku operace v roce 2014. Oznámila to americká armáda. Aktivisté a skupiny monitorující situaci v regionu přitom tvrdí, že civilních obětí je zřejmě přes tři tisíce.

Mezi listopadem 2016 a březnem 2017 přišlo podle americké armády při náletech proti cílům IS v Iráku a Sýrii o život 45 civilistů; z toho 26 zahynulo při třech leteckých úderech v březnu. Většina obětí byla usmrcena v severoiráckém městě Mosul a jeho okolí.

Armáda v prohlášení zdůrazňuje, že při každém náletu jsou přijímána preventivní opatření, která mají nechtěným ztrátám na životech civilního obyvatelstva zabránit. Při některých útocích ale civilisté přesto umírali.

Desítky jezídů se po letech dostaly z područí IS

Organizace OSN zase uveřejnila informaci, že se dostalo na svobodu 36 příslušníků menšinové komunity iráckých jezídů, kteří strávili tři roky v zajetí IS. Před dvěma dny dorazili do města Dohúk, kde jim bylo poskytnuto provizorní ubytování, oblečení a zdravotnická a psychologická pomoc.

Není přitom jasné, zda skupina uprchla, nebo byla propuštěna. Detaily OSN nesdělila, aby nezkomplikovala osud dalších zadržovaných.

Jezídi
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

V náboženství jezídů se mísí řada vlivů ‒ od islámu přes křesťanství až po zoroastrismus. Příslušníci IS je označují za uctívače ďábla. OSN již dřív odhadla, že bojovníci IS při zabírání severního Iráku povraždili na 5000 jezídských mužů, tisíce dalších členů komunity odvlekli do zajetí.

Podle názoru vyšetřovatelů OSN se na jezídské komunitě IS dopustil genocidy. Masakry, sexuální zotročování a další zločiny začaly, když se IS v roce 2014 zmocnil severoiráckého města Sindžár a okolí, kde většinu obyvatel tvořili jezídové.

Kurdští pešmergové znovu dostali oblast pod kontrolu v roce 2015, mnoho jezídů ale zůstalo v zajetí IS na jiných místech. OSN odhaduje, že IS dál zadržuje asi 1500 jezídských žen a dívek, které by mohly být vystavovány sexuálnímu zneužívání.