Severoirácký Sindžár je plný důkazů o krutosti Islámského státu

Severoirácký Sindžár je důkazů o krutosti Islámského státu plný (zdroj: ČT24)

Ve světě sílí hlasy po vyšetření válečných zločinů takzvaného Islámského státu. Spojené státy už prohlásily, že se dopouští genocidy na šíitech, křesťanech a příslušnících jezídského náboženství. Jednou z nejpostiženějších oblastí je severoirácký Sindžár. „Zničených je 80 % domů a staveb. A po sindžárském masakru tu zbylo 24 hromadných hrobů a popravišť,“ řekl starosta Sindžáru Mehme Chalíl.

 Islámský stát ovládá rozsáhlá území v Sýrii a v Iráku, kde si krutým způsobem podrobila příslušníky jiných náboženství, než je sunnitský islám. Předloni například hrozila na severu Iráku smrt desítkám tisíc jezídů, kteří před bojovníky IS prchli do pohoří Sindžár. Část z nich donutili islamisté přestoupit na svou víru, ženy a dívky údajně zneužívají jako sexuální otrokyně.

Důkazy o islamistických zvěrstvech ukrývá malý lom kousek od Sindžáru, kde zavraždili jezídského starostu nedaleké vesnice i mnoha dalších. Rok a čtvrt krutovlády Islámského státu nepřežila nemocnice ani kostel Panny Marie. Není ani, kdo by je mohl opravit.

V posledních týdnech do Sindžáru začaly dopadat i minometné granáty s chemickou naloží. „Třikrát nebo čtyřikrát na nás v posledních dnech zaútočili různými plyny. Myslíme si, že to byl chlór,“ řekl velitel obrany Sindžáru Amíd Hamad.

O třech až čtyřech tisících zajatých jezídů nejsou žádné zprávy. Utlačované menšině už přichází aspoň částečná pomoc. Cestu si našla i z Česka. Ve vydrancovaném sindžárském obchodě vznikne malá poliklinika.