USA hrozí prohledáním ruského konzulátu a obchodní mise. Moskva mluví o provokaci

Diplomatická roztržka mezi USA a Ruskem pokračuje (zdroj: ČT24)

Ruské ministerstvo zahraniční si předvolalo zástupce amerického velvyslance kvůli plánovanému prohledání ruské obchodní mise ve Washingtonu. Předalo mu protestní nótu. USA ve čtvrtek vyzvaly Rusko, aby uzavřelo svůj konzulát v San Francisku a dvě diplomatické mise v New Yorku a Washingtonu. Jedná se o reakci na předchozí nucenou redukci pracovníků diplomatických zastoupení USA v Rusku, jíž Moskva odpověděla na americké sankce.

Rádi bychom zastavili spirálu zhoršování našich vztahů a posunuli se dál – k budování větší důvěry. Dál budeme hledat možnosti, jak toho dosáhnout, ale zároveň musíme dbát na to, aby byly všechny kroky vyvážené.
Sarah Huckabeeová Sandersová
mluvčí Bílého domu

Na ministerstvo zahraničí byl předvolán Anthony Godfrey a Rusko mu předalo protestní nótu proti plánovanému prohledání ruské obchodní mise ve Washingtonu, která patří mezi pracoviště, jež má Rusko uzavřít. Ministerstvo v nótě hovoří o „nelegální inspekci“, kterou by americké služby mohly využít k provokaci a umístit na misi „kompromitující materiál“.

„Předvolali jsme radu z amerického velvyslanectví Anthonyho Godfreye. Byl mu předán protestní dopis týkající se úmyslu amerických úřadů prohledat ruskou obchodní misi ve Washingtonu,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Podle agentury Interfax ruské ministerstvo považuje úmysl prohledat misi v nepřítomnosti ruských zástupců za agresivní čin. Ministerstvo také varovalo USA před porušením imunity ruských diplomatických misí, protože v opačném případě bude Moskva nucena reagovat recipročně.

Pálení dokumentů

Rusku se nelíbí ani to, že USA pohrozily prohledáním sanfranciského konzulátu a bytů jeho zaměstnanců. Ke konzulátu byli v pátek přivolaní hasiči, protože se z komína kouřilo. Zaměstnanci je ale nevpustili dovnitř a řekli, že je vše v pořádku a pálí se nespecifikované předměty.

V americkém tisku se rychle objevily konspirační teorie o ničení usvědčujících dokumentů.  „Možná trhají papíry a pak je pálí,“ citoval list The New York Times jednu z občanek San Franciska, která kouř stoupající z komínu sledovala. Ruská televize Pervyj kanal naopak uvedla, že americká strana se rozhodla učinit problém i z pálení dokumentů s osobními údaji ruských občanů.

Generální konzul Sergej Petrov přiznal, že se pálily materiály s osobními údaji o ruských občanech, jichž v Kalifornii žije asi 100 tisíc. „Postaráme se o zničení toho, co nemůžeme odvézt. Jde o pasové i vízové záležitosti. Jde o osobní údaje mnoha ruských i amerických občanů, nemůžeme je prostě vyhodit do odpadků. Některé dokumenty skartujeme nebo spálíme,“ vysvětlil Petrov.

Na místo byla kromě strážníků vyslána také inspekce ovzduší, protože právě na pátek městské úřady kvůli smogu vyhlásily „ekologický den“. Lidé se měli vyvarovat všech aktivit, které by mohly přispět ke zhoršení kvality vzduchu. Pokuty za porušení podle amerického tisku začínají na 5000 dolarech, což je v přepočtu asi 110 tisíc korun.