Úřady v USA odhalily síť osob a firem, které získávaly pro Rusko vojenské technologie

Americká prokuratura obvinila pět Rusů a několik dalších osob v souvislosti se sítí, která získávala americké vojenské technologie a dodávala je do Ruska. Některé z technologií skončily i na ukrajinských bojištích, informuje agentura Reuters.

Americké úřady v jednotlivých případech ve státech New York a Connecticut obvinily přes desítku lidí. Jsou mezi nimi ruští občané obvinění z nákupu citlivých vojenských technologií od amerických společností a praní špinavých peněz v hodnotě desítek milionů dolarů pro bohaté ruské podnikatele, občané Lotyšska obvinění ze spiknutí za účelem pašování vybavení do Ruska nebo venezuelští ropní makléři.

O odhalení sítě obchodující s vojenskými a dalšími technologiemi dvojího užití ve středu informoval Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) při americkém ministerstvu financí. Na odhalení se podílely i ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Za nelegální činností stál podle úřadů ruský občan jménem Jurij Jurjevič Orechov a dvě jeho společnosti – NDA GmbH a Opus Energy Trading, přičemž mezi technologiemi, které Orechov a jeho společnosti obstarávali, byly například mikroprocesory používané ve stíhacích letounech, raketových systémech, ale i radarech a satelitech.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti se některé technologie objevily na bojištích na Ukrajině, uvádí agentura AP. Další komponenty, které lze využít pro šíření jaderných zbraní, zachytili v Lotyšsku předtím, než mohly být odeslány do Ruska.

„Ukázkové zúčtováni,“ zní z Moskvy

Orechova v pondělí zatkla policie v Německu. Další ruský občan obviněný americkou prokuraturou – Arťom Uss – byl zatčen v Itálii a Spojené státy mají zájem o jeho vydání. Americké ministerstvo financí zároveň na Orechova a jeho dvě společnosti uvalilo sankce.

Zadržení ruských občanů v Německu a Itálii označila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová za „ukázkové zúčtování“, které má zastrašit podnikatelské kruhy v Rusku a v zahraničí. Podle ruské agentury TASS současně varovala další ruské občany, o které by Spojené státy mohly mít „zájem“, před cestováním do „nikoliv přátelských zemí“ a do států, které mají s USA dohody o extradici.

„Politický charakter obvinění je zjevný,“ kritizoval gubernátor sibiřského Krasnojarského kraje Alexandr Uss zadržení svého syna v Itálii.

Agentura AFP v této souvislosti připomněla, že Moskva a Washington v současnosti vedou jednání o výměně vězňů, mezi kterými je americká basketbalistka Brittney Grinerová, odsouzená v Rusku na devět let vězení za pašování drog.