Ukrajina čelila v noci na neděli raketovým útokům

Ukrajinská města v noci na neděli opět čelila raketovým útokům. Ruské rakety dopadaly v Charkovské i Doněcké oblasti, exploze byly slyšet i v Záporoží. Ruské ministerstvo obrany v neděli podle agentury TASS oznámilo, že při čerstvých úderech zahynulo v Kramatorsku více než šest set ukrajinských vojáků. Reportéři agentury Reuters ovšem odpoledne z místa hlásili, že Kramatorsk nenese žádné známky toho, že by zde poslední ruský útok poničil budovy či zabíjel. Tvrzení Rusů následně popřela i ukrajinská armáda.

O půlnoci na neděli moskevského času skončilo období, na které Kreml sliboval jednostranný klid zbraní, který ale podle Pentagonu, Londýna i ukrajinské armády ve skutečnosti nenastal. V sobotu sice válka pokračovala, ale bylo přece jenom klidněji, v některých oblastech Ukrajiny po dlouhé době nebyl vyhlášen letecký poplach. V noci na neděli ale opět čelila města raketovým útokům. 

V Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zahynul při ostřelování padesátiletý muž, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov. Podle hlavy doněcké oblastní správy Pavla Kyrylenka bylo zejména město Kramatorsk i další místa v regionu terčem devíti ruských raketových útoků. Výbuchy byly slyšet i v Záporoží, které je administrativním centrem Záporožské oblasti. Podle prvních zpráv se tyto útoky obešly bez obětí, následně ale ukrajinské úřady informovaly, že jeden člověk zahynul i v Sledaru v Doněcké oblasti. Šéf Chersonské oblasti Jaroslav Januševyč řekl, že ruská armáda ostřelovala v noci na neděli region zakázanou zápalnou municí.

Rusko naopak tvrdí, že ukrajinské ostřelování poškodilo dvě tepelné elektrárny u obcí Zuhres a Novyj Svit v okupované části Doněcké oblasti.

Ruský úder v Kramatorsku, při kterém podle Kremlu zahynuly stovky ukrajinských vojáků, Moskva označila za odvetu za útok Kyjeva na dočasnou základnu ruské armády v ukrajinské Makijivce v noci na Nový rok. Kreml přiznal v Makijivce smrt 89 svých vojáků, Kyjev tvrdí, že ruských obětí byly stovky. Prohlášení jednotlivých stran nicméně nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

„V reakci na zločinný úder kyjevského režimu, který se odehrál v prvních minutách ledna 2023 a cílil na dočasné základny ruských vojáků v obci Makijivka v Doněcké lidové republice, provedlo vedení sjednoceného uskupení ruských vojsk odvetný úder,“ oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Rusko pravidelně označuje ukrajinské útoky na ruské síly, které loni v únoru zahájily plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, za zločiny nebo i terorismus.

Ukrajinská armáda tvrzení Moskvy popřela. „Tato informace odpovídá skutečnosti asi tak jako tvrzení, že Rusové zničili všechny naše raketomety HIMARS,“ řekl ukrajinské stanici Suspilne mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj. Dodal, že Rusko nemá na rozdíl od Ukrajiny možnosti s přesností zasáhnout místa s vysokou koncentrací vojáků.

Ukrajinská strana odmítla Kremlem vyhlášené příměří

Ruská armáda v sobotu uvedla, že dodržuje oznámené příměří, ale ukrajinská armáda ostřeluje ruské pozice. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj příměří vyhlášené šéfem Kremlu Vladimirem Putinem odmítl. Označil ho za cynický trik, jehož cílem je, aby si ruské jednotky odpočinuly a dovyzbrojily se. 

Podle BBC v sobotu pokračovaly boje mimo jiné v osadách poblíž Soledaru, na který útočí ruské jednotky. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější analýze nicméně uvedl, že postup ruských jednotek u Soledaru v Doněcké oblasti jim nezaručuje úplné obklíčení Bachmutu, odkud jsou nyní hlášeny nejkrvavější bitvy na celé frontě.