Ucho v nábytku. Čínská špionáž se prý pomocí daru dostala na maltskou ambasádu v Bruselu

Čína měla špehovat na maltské ambasádě v Bruselu (zdroj: ČT24)

Čína měla podle belgické rozvědky nainstalovat na maltskou ambasádu v Bruselu odposlouchávací zařízení. S informací přišel francouzský deník Le Monde. Peking měl údajně dát odposlechy do budovy při její rekonstrukci v roce 2007. Velvyslanectví sídlí naproti sídlu Evropské komise. Čína to však popírá, stejně jako Malta.

Číňané se měli podílet na rekonstrukci budovy v roce 2007. „Maltská strana přiznala, že v roce 2007 Čína vybavila tuto budovu nábytkem. To je zvláštní i v tom, že to měl být dar a nábytek být zadarmo. A právě to byl ten moment, kdy Čína měla nainstalovat monitorovací zařízení do samotného nábytku,“ uvedl zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

Na možnou aféru upozornila belgickou rozvědku britská tajná služba. „Belgická tajná služba to nekomentovala, nicméně potvrdila, že se těmito podezřeními zabývá a že to vyšetřuje,“ dodal zpravodaj ČT z Bruselu.

Budova stálého zastoupení, maltská ambasáda při Evropské unii, stojí pro špionážní účely na ideálním místě – kdyby někdo chtěl vyvíjet nějakou špinážní činnost směrem k Evropské komisi, tak se budova ambasády nachází přímo naproti sídlu komisařské centrály.

Maltská strana se hájila, že nábytek byl opravdu dodán, ale skenován, a měl by být „čistý“. „Nicméně je pravda, že třeba televizory, které jim čínská strana také dodala, ty raději ani nazapojili do elektrického proudu, což je samo o sobě také zvláštní,“ dodal Dolanský.

Čínská strana špionáž naprosto odmítá, stejně tak i maltská strana, nicméně s tím, že i sami si prověřovali, zdali v budově není nějaké odposlouchávací nebo monitorovací zařízení. „Maltská strana také dodala, že většina Čínou dodaného nábytku by už měla být z budovy pryč,“ řekl zpravodaj z Bruselu.

Malta jako průkopník Číny v EU

Maltu, jako členskou zemi Evropské unie, pojí s Čínou nadstandardní vztahy. Malta vůbec jako první evropská země podepsala s čínskou vládou v roce 2014 memorandum o porozumění a byla také první zemí, která podepsala smlouvu o takzvané Hedvábné stezce.

„Velmi často se v této souvislosti mluví i o aktivitě Malty, která vydává takzvaná zlatá víza. Tedy možnost pro zahraniční podnikatele, aby si kupovali nejenom trvalý pobyt v rámci EU, ale i občanství. Což je velmi často kritizováno a dáváno do souvislosti se snahou Číny o průnik dovnitř Evropské unie,“ nastínil Dolanský.

„Samotný případ komentoval vysoký představitel pro zahraniční věci, takzvaný ministr zahraničních věcí EU Josep Borrel, který potvrdil, že je Evropská komise vnímá, odmítl je ale jakkoliv víc komentovat,“ nabídl reakci EU Dolanský. 

Podle zpravodaje ČT v Bruselu by se potvrzení této aféry rovnalo obrovskému skandálu. „Na druhou stranu si musíme uvědomit, že všechny instituce v Bruselu jsou pod hledáčkem všech tajných služeb. Je tady spousta citlivých informací, o které ostatní státy mají zájem,“ řekl. 

„Podle unijních institucí by v Bruselu mělo působit na 200 ruských a na 250 čínských agentů,“ dodal.

Není to poprvé, kdy se objevilo varování, že v Bruselu operují čínští, nebo i ruští zpravodajci, kteří se snaží shánět informace. Asi největší případ se odehrál na začátku letošního roku, kdy podle německého časopisu Der Spiegel německá policie po domovních prohlídkách začala vyšetřovat bývalého vysokého německého unijního diplomata a následně lobbistu, protože měl spolupracovat s čínskou stranou.

„Už v minulosti se objevily třeba informace o tom, že by si nejen zaměstnanci institucí, ale třeba i novináři měli dávat pozor v restauracích a barech, které jsou nedaleko Evropské komise a jež jsou podle těchto upozornění velmi často v hledáčku,“ přiblížil Lukáš Dolanský.