Tunisané zvolili prezidentem podle odhadů univerzitního profesora Saída

Rozhodující druhé kolo prezidentských voleb v Tunisku zřejmě jasně vyhrál univerzitní profesor bez politické příslušnosti Kaís Saíd. Uvádí to odhad společnosti Emrhod zveřejněný po uzavření volebních místností. Saíd porazil mediálního magnáta Nabíla Karúího.

Podle odhadů společnosti Emrhod získal Saíd 72,5 procenta hlasů, zbytek pak připadl Karúímu. Volební účast činila zhruba 60 procent, uvádí odhad. Hlasovat mohlo sedm milionů voličů.

Karúí ani Saíd dosud nikdy nezastávali politický úřad. V prvním kole voleb 15. září ale předstihli řadu kandidujících vlivných politiků. Karúí postoupil do druhého kola se ziskem 15,6 procenta hlasů, Saíd získal 18,4 procenta hlasů.

Konzervativec Saíd hlásá boj proti korupci

Univerzitní profesor bez politické příslušnosti Saíd je odborníkem na ústavní právo. U tuniské veřejnosti je známý zejména kvůli svým televizním vystoupením, například při diskusích o ústavě. Za své strohé vystupování a monotónní vyjadřování si vysloužil přezdívku „Robocop“.

Podle AFP si pěstuje pověst neúplatného „pana Čistého“, který stojí nad tradiční stranickou politikou. Skromnou předvolební kampaň, ve které hlásal návrat k hodnotám tuniského povstání v roce 2011 a situoval se do role bojovníka proti korupci, vedl prakticky bez finančních prostředků.

Saíd pochází z intelektuální rodiny, jeho strýc Hišám Saíd byl prvním pediatrem v Tunisku, který si dobyl slávu v 70. letech minulého století, kdy oddělil siamská dvojčata. Právo vystudoval Saíd na Tuniské univerzitě.

Saíd zastává konzervativní názory, je například proti rovnému postavení žen a vyslovil se i pro trest smrti.

Karúí byl donedávna ve vazbě

Karúí, který vlastní jednu z hlavních televizních stanic a přezdívá se mu „tuniský Berlusconi“, byl až do nedávna ve vazbě, kde čelil obviněním z praní špinavých peněz a finančních podvodů. Tvrdí, že obvinění proti němu jsou politicky motivovaná. Ačkoli je Karúí na svobodě, je stále obviněn, jeho majetek je zmrazen a nesmí vycestovat ze země.

Velkou popularitu si získal charitativními kampaněmi ve své televizi, během nichž rozdával potraviny a zdravotnickou pomoc chudým lidem. Neváhal se proto přirovnat k matce Tereze. Zároveň je kontroverzní postavou, protože měl dříve blízko k vládnoucí elitě, zejména k sekulární straně Hlas Tuniska, která vyhrála parlamentní volby v říjnu 2014, a k sekulárnímu prezidentu Kaídu Sibsímu, který zemřel letos v červenci.

Vítěz prezidentského souboje převezme severoafrickou zemi usilující o vymýcení korupce, boj s nezaměstnaností a sporadickým extremistickým násilím. Tunisané se také snaží stabilizovat demokracii, kterou budují od povstání za arabského jara v roce 2011.