Trumpovu floridskou rezidenci prohledala FBI, odnesla si několik krabic

Horizont ČT24: FBI podnikla razii v Trumpově sídle (zdroj: ČT24)

Floridský resort bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Mar-a-Lago prohledal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). O „neohlášené razii“ informoval sám Trump. Operace se týká vyšetřování někdejšího prezidenta ohledně nakládání s tajnými dokumenty, napsala agentura AP s odvoláním na zdroj blízký záležitosti. FBI si z prohlídky odnesla několik krabic. O zásahu informovala i stanice CNN, FBI ani ministerstvo spravedlnosti razii zatím oficiálně nekomentovaly. Také Bílý dům odmítl záležitost komentovat.

Prohledání soukromé rezidence Mar-a-Lago bývalého prezidenta, který mimo jiné zvažuje, že se bude v roce 2024 znovu ucházet o úřad, je historicky nevídaný krok FBI a ministerstva spravedlnosti, uvádí server Politico. Žádný předchozí prezident USA nečelil tak rozsáhlému veřejnému vyšetřování jako právě Trump, jímž se také zabývá speciální parlamentní komise kvůli jeho možnému podílu na výtržnostech v americkém Kapitolu 6. ledna 2021.

„V americké historii doposud nebylo vydané tak významné povolení k prohlídce,“ uvedl státní zástupce v Palm Beach Dave Aronberg, který případ popsal jako „velkou věc“.

„To, že je provedena domovní prohlídka v případě bývalého amerického prezidenta, je něco naprosto mimořádného. Podle amerických médií měly být agenti FBI v Trumpově rezidenci od devíti hodin ráno do půl sedmé večer,“ dodal zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal. 

„Po práci a spolupráci s příslušnými vládními úřady nebyla tato neohlášená razie v mém domově ani nutná, ani vhodná,“ uvedl Trump v prohlášení. Důvod razie neobjasnil. Resort Mar-a-Lago „je momentálně v obležení, napaden a obsazen velkou skupinou agentů FBI,“ napsal během zásahu exprezident.

Zpravodaj ČT Vostal: Podle expertů jde o historický moment (zdroj: ČT24)

Zásah souvisí s dokumenty, které Trump odnesl z Bílého domu

Americká federální prokuratura od května vyšetřuje, zda bývalý prezident při svém působení v úřadu nakládal správně s tajnými dokumenty. Národní archiv USA dříve zjistil, že Trump po konci svého funkčního období do své rezidence na Floridě odvezl krabice s materiály včetně vládních dokumentů, suvenýrů a darů od zahraničních lídrů. Podle zdroje AP i tří zdrojů stanice CNN akce FBI souvisí právě s tímto vyšetřováním.

Potvrdil to i Trumpův syn Eric. Stanici Fox News sdělil, že agenti resort prohledali v souvislosti s dokumenty, které jeho otec odnesl z Bílého domu. Exprezident podle Erika Trumpa s archivem už měsíce spolupracuje.

„Trumpův syn Eric potvrdil, že se celá věc týká převezení patnácti krabic z Bílého domu poté, co Trump přestal být prezidentem, do rezidence na Floridě. Po krabicích se sháněl americký národní archiv, protože podle amerických zákonů veškeré písemné dokumenty, faxy, e-maily, korespondence, poznámky – toto všechno musí být zachováno, pokud se to týká výkonu prezidentské funkce. Trump se brání, že už všechny tyto krabice vrátil, ovšem vypadá to, že mezi těmi dokumenty také byly některé přísně tajné,“ dodal Vostal.

Úřady tvrdí, že Trump mnoho dokumentů nelegálně zničil a jen některé z nich byly „slepeny dohromady“, uvádí stanice BBC. Trump již dříve tyto informace označil za „fake news“.

FBI si odnesla několik krabic

Podle stanice CNN si FBI ze zásahu odnesla několik krabic a Trumpova právnička Christina Bobbová uvedla, že agenti zabavili blíže nespecifikované dokumenty. Také jeden ze zástupců FBI řekl anonymně BBC, že „bylo odneseno několik krabic“ a při prohlídce nebyly vykopnuty žádné dveře. Trump uvedl, že se mu agenti FBI „vloupali“ do trezoru.

FBI se v rozlehlém prázdninovém resortu zřejmě soustředila na místa, kde exprezident žije a má pracovnu, doplnila CNN. Trump na Floridě ve chvíli, kdy do jeho sídla vstoupila FBI, nebyl, uvádí Fox News. V pondělí se podle stanice nacházel v New Yorku.

Amerikanista Jiří Pondělíček z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se domnívá, že vzhledem k počtu odvezených listin se „těžko jedná o opomenutí“ ze strany bývalého prezidenta. „Prezident má povinnost předat nejen tajné dokumenty, ale veškeré písemnosti. Tam mohlo být něco, co by bylo zveřejněno hned,“ uvažuje expert.

Trumpovi v krajním případě – pokud se pochybení prokáže – hrozí i několikaleté vězení, zejména by se ale v případě odsouzení nemohl ucházet o žádný veřejný úřad.

Někteří republikáni prohlídku kritizují, analytici pozorují násilnou rétoriku na sítích

Proti zásahu v Trumpově soukromém sídle se ostře ohradili někteří zástupci Republikánské strany. „Viděl jsem dost. Ministerstvo spravedlnosti dospělo do neúnosného stavu agresivního politikaření,“ okomentoval případ sněmovní lídr republikánů Kevin McCarthy.

Floridský republikánský senátor Marco Rubio napsal: „Využívání vládní moci k pronásledování politických oponentů je něco, co jsme mockrát viděli v marxistických diktaturách třetího světa“.

Amerikanista Pondělíček považuje rétoriku mnoha republikánů, kteří se za Trumpa postavili a mluví o politikaření, za zcestnou. Připomíná, že šéfa FBI do funkce jmenoval právě Trump a vyšetřovatelé jednají na základě rozhodnutí nezávislého soudu.

Před Mar-a-Lago se podle Reuters shromáždilo několik desítek Trumpových podporovatelů. Před resortem, který se rozkládá na pobřeží severně od Miami, parkovala policejní auta se zapnutými majáky.

Analytici také upozornili na vlnu násilné rétoriky, která se po razii vzedmula na sociálních sítích. Například výzkumnice z Marylandské univerzity Caroline Orrová, která se zabývá dezinformacemi a extremismem na internetu, napsala, že „Trumpovi stoupenci jsou velmi natěšení z myšlenky občanské války“.

Analytická společnost Dataminr zaznamenala v pondělí večer několikanásobný nárůst výskytu tweetů o občanské válce. V noci opět poklesl, dopoledne amerického času byl ale znovu zvýšený, přičemž maximem byl desetinásobek běžné frekvence, všiml si reportér televize CNN Donie O'Sullivan.

Proti Trumpovi se vede několik vyšetřování

Vyšetřování ve věci Trumpových prezidentských záznamů pokračuje už několik měsíců, zůstávalo ale převážně v pozadí kvůli mediálně zajímavějším zprávám o šetření parlamentní komise k 6. lednu.

Vyšetřování představuje pro Trumpa stále větší veřejné ohrožení; o jeho blízké poradce i vysoce postavené úředníky jeho administrativy v Bílém domě se také zajímala FBI, nebo byli předvoláni, aby svědčili u soudu před velkou porotou.

Kromě vyšetřování událostí kolem prezidentských voleb 2020 a předání moci čelí Trump i několika obviněním z ekonomických trestných činů i sexuálního zneužívání. Jakoukoli vinu popírá.