Trump tvrdí, že nemá peníze na obří pokutu. Soud na jejím zaplacení trvá, povolil mu ale půjčku

Americký exprezident Donald Trump tvrdí, že aktuálně nemá k dispozici dostatek peněz na zaplacení pokuty ve výši přes půl miliardy dolarů, kterou mu soud vyměřil za podvodné zveličení hodnoty majetku. Soud odmítl návrh jeho právníků, aby mohl v podobě kauce složit necelou čtvrtinu částky. Dočasně mu ale přerušil zákaz půjček od newyorských bank, který mu také vyměřil.

Trump, jeho firma Trump Organization a její funkcionáři včetně exprezidentových dospělých synů podle dřívějšího rozhodnutí soudu podváděli banky či pojišťovny, když zveličovali hodnotu svých majetků ve snaze zajistit si lepší podmínky u půjček a jiných transakcí.

Soud Trumpovi proto uložil pokutu ve výši skoro 355 milionů dolarů a zároveň nařídil zaplatit úroky za „nekale získané prostředky“, což částku navyšuje o téměř sto milionů dolarů na 454 milionů dolarů. Za každý den prodlení navíc částka narůstá o nejméně 112 tisíc dolarů.

Trumpovi právníci tvrdí, že by exprezident „utrpěl nenapravitelné škody“, kdyby byl nucen zaplatit celou částku, a že je proto připraven složit kauci ve výši sto milionů dolarů, uvedl web stanice BBC. Chtěli také, aby soud povinnost zaplatit pokutu pozastavil do té doby, než vyslechne Trumpovo odvolání, napsal web stanice CNN.

Soud ale trvá na tom, že Trump musí okamžitě zaplatit celou částku. Pozastavil nicméně tříletý zákaz pro získávání půjček od newyorských bank, aby mohl získat prostředky na její splacení.

Trump má na splacení třicetidenní lhůtu, která vyprší 25. března. Newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová už minulý týden sdělila, že pokud Trump pokutu nezaplatí, bude muset požádat soud o zabavení jeho majetku.

Události: Problémy Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Trump svědčil, že má okamžitě k dispozici 400 milionů dolarů

Podle odhadu magazínu Forbes má Trumpovo jmění hodnotu asi 2,6 miliardy dolarů. Ačkoli není jasné, kolik hotovosti má po ruce, loni u soudu svědčil, že má likvidní aktiva ve výši čtyř set milionů dolarů.

Kromě pokuty za podvodné zveličení hodnoty majetku musí Trump zaplatit také přes 83 milionů dolarů za prohraný soud v případu pomluvy proti bývalé novinářce, která ho viní ze znásilnění. Také v této kauze požádala obhajoba o odložení výkonu rozsudku nebo o možnost zaplatit nižší sumu. Soud zatím nerozhodl.