Trump chce poslat armádu na migranty a omilostnit útočníky z Kapitolu. Biden kandiduje, aby ho zastavil

Události: Amerika se chystá na volby, Biden chce zastavit Trumpa (zdroj: ČT24)

Během ledna začnou Američané v primárkách vybírat stranické kandidáty na prezidenta. Průzkumy ukazují, že se nejspíš bude opakovat duel mezi exprezidentem Donaldem Trumpem a současným šéfem Bílého domu Joem Bidenem. Podpora je zatím vyrovnaná, i když Trump vede v několika klíčových státech. Zatímco republikán Trump hraje hlavně na protiimigrační rétoriku a slibuje omilostnění útočníků z Kapitolu, demokrat Biden připustil, že jeho cílem je hlavně svého rivala zastavit.

Trump porážku z posledních prezidentských voleb doteď neuznal. V kampani slibuje zásadní změny oproti současné Bidenově politice. „Křivák Joe dává na první místo Čínu, Asii, Ukrajinu, ilegální cizince, environmentální lunatiky,“ prohlásil exprezident. 

Kvůli náporu žadatelů o azyl chce poslat na mexicko-americkou hranici armádu. Bidenova prezidentská kampaň Trumpovi vyčetla, že když slovně útočí na ilegální migranty, používá stejný slovník jako Adolf Hitler v antisemitské knize Můj boj. „Ničí krev naší země, to dělají. Ničí naší zemi. Nelíbí se jim, když to říkám. A taky jsem nikdy nečetl Mein Kampf, říkají, oh, Hitler to řekl, ale úplně jinak,“ reagoval na kritiku republikánský prezidentský kandidát.

Trump už dříve vzkázal, že po vítězství bude diktátorem na jeden den. Vysvětlil to tím, že chce dál stavět na hranici zeď a co nejvíc umožnit těžbu ropy a plynu. Exprezident slibuje taky omilostnit řadu odsouzených z útoku na Kapitol z 6. ledna 2021 nebo provést reformu justice.

Ztráta afroamerických hlasů

Biden přiznal, že obhajuje mandát kvůli tomu, aby zastavil Trumpa. „On kandiduje, takže já musím,“ konstatoval v prosincovém rozhovoru současný šéf Bílého domu. Tomu v průzkumech ubývá podpory u klíčové skupiny –⁠ afroamerických demokratů. Škodí mu hlavně jeho vysoký věk a nespokojenost se zdražováním.

Naopak Trumpovi hrozí, že už v lednu jeho firma dostane u soudu v New Yorku obří pokutu. V sázce je osud jeho podnikatelského impéria. V kampani ho na rozdíl od Bidena čekají také soudní procesy, ve kterých je jako první exprezident v amerických dějinách obviněný z pokusu zvrátit výsledek voleb nebo z ilegálního přechovávání tajných dokumentů.