Terorista z židovského muzea v Bruselu je vinen. Za čtyřnásobnou vraždu mu hrozí doživotí

Bruselský soud uznal vinným atentátníka z židovského muzea v belgické metropoli. Francouz alžírského původu Mehdi Nemmouche zastřelil při útoku z 24. května 2014 čtyři lidi, hrozí mu až doživotní vězení. Nemmouche vinu odmítá. U soudu prohlásil, že byl do akce vehnán, a kdyby byl mohl, vše by změnil. O trestu rozhodne soud až později. Doživotí hrozí i jeho francouzskému komplici Naceru Bendrerovi.

Proces začal v lednu a dvanáctičlenná porota po vyslechnutí stovky svědků zvažovala verdikt dva dny. Podle poroty byl čin zcela promyšlený, navzdory útočníkovým tvrzením, že je nevinen. Svědčily proti němu jasné důkazy, mezi nimiž byly nalezené zbraně i kamerové záběry z místa.

Podle obžaloby Nemmouche v květnu 2014 zastřelil ve vstupní hale židovského muzea v belgické metropoli náhodně vybrané oběti. Při útoku přišli o život izraelští manželé, kteří přijeli do Bruselu jako turisté, a Francouzka, která v muzeu pracovala jako dobrovolnice. Čtvrtým zabitým je mladý Belgičan, který byl v muzeu také zaměstnaný. 

Policie u Nemmoucheho zajistila samopal kalašnikov a revolver s municí stejného typu, jaký byl použit při útoku v Bruselu. Našla u něho i asi 40vteřinový videozáznam, kde se k útoku přiznává. Jde o první útok, který na evropské půdě spáchal džihádistický bojovník po návratu ze Sýrie, upozornila už dříve agentura AFP. 

Útočníka dohnala i jeho minulost v Sýrii

Francie, kde byl Nemmouche brzy zadržen, vydala atentátníka do Belgie v červenci 2014. Belgická justice v listopadu 2016 souhlasila s tím, že umožní stíhání Nemmoucheho i francouzským úřadům. Předloni v listopadu byl totiž v Paříži obviněn rovněž z podílu na zadržování čtyř novinářů v Sýrii v letech 2013 a 2014.

Třiatřicetiletý Nemmouche s blížícím se koncem procesu řekl, že byl „chycen do pasti“, když útok provedl. Podle agentury AP jeho výpověď trvala méně než 20 sekund. „Kdybych mohl věci změnit, změnil bych všechno,“ řekl Nemmouche. Souzen je také Nemmouchův komplic, třicetiletý Nacer Bendrer. I on byl uznán vinným z vraždy.

Útok vyvolal vlnu pobouření v Belgii i v zahraničí. Izraelský premiér Netanjahu označil atentát za výsledek „trvalého podněcování k nenávisti“ proti Židům a Izraeli.