Švédský parlament schválil vstup do NATO. Zákon podpořila drtivá většina poslanců

Švédský parlament ve středu formálně schválil návrh zákona, který zemi umožní vstoupit do NATO. Přijetí Švédska a Finska, které se o členství rovněž uchází, musí odsouhlasit všech třicet členských zemí Aliance. Zbývá ještě ratifikace ze strany Maďarska a Turecka. Švédsko a sousední Finsko požádaly o vstup do transatlantické vojenské aliance v loňském roce v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Návrh podle očekávání schválila drtivá většina poslanců – 296 jich bylo pro a 37 proti –, přičemž jedinými stranami, které byly proti, byly malá Levicová strana a Zelení. Pokud bude Švédsko do Aliance přijato, ukončí to pro tuto zemi dvě století trvající vojenskou neangažovanost.

Švédský ministr zahraničí Tobias Billstrom v parlamentu optimisticky hodnotil šance Švédska na vstup do červencového summitu NATO v litevském Vilniusu. „Je samozřejmé, že se do Vilniusu budeme moci stát členy,“ řekl těsně před hlasováním, které označil za „historickou událost“ a „jedno z nejdůležitějších bezpečnostně politických rozhodnutí v dějinách naší země“.

Námitky ke vstupu Švédska do Severoatlantické aliance má především Turecko, které tvrdí, že Stockholm poskytuje útočiště kurdským radikálům a odpůrcům islámu nebrání ve veřejných protimuslimských projevech. 

Turecký prezident Tayyip Erdogan minulý týden prohlásil, že parlament začne ratifikovat přistoupení Finska. V případě Švédska chce ale dále jednat o naplňování svých požadavků týkajících se potírání terorismu.

Budapešť minulý týden uvedla, že bude o vstupu Finska hlasovat 27. března, přičemž vládnoucí strana Fidesz ho podpoří. O přistoupení Švédska se má rozhodnout později. Maďarský premiér Viktor Orbán dříve obvinil Stockholm a Helsinky z šíření „naprostých lží“ o stavu demokracie a právního státu v Maďarsku.