Střety mezi Izraelci a Palestinci nepolevují. Situace je nejhorší za dvacet let, míní zpravodaj

Pokračují střety mezi Palestinci a Izraelci. V pondělí byla na dálnici u Hebronu na Západním břehu zastřelena izraelská žena a zraněn muž. K tomu se podle agentury Reuters pochvalně vyjádřilo radikální hnutí Hamás. V úterý při izraelské razii zemřel mladý Palestinec. Situace je nejhorší za dvacet let, míní blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Kvůli útokům se sešel izraelský bezpečnostní kabinet.

Armáda a zpravodajské služby použijí veškeré dostupné prostředky k předcházení a potrestání podobných činů, citoval Borek izraelské vládní komuniké. Situace v zemi je nejhorší za posledních dvacet let, i když se ještě nerovná intenzitě útoků, ke kterým docházelo během druhé intifády v letech 2000 až 2005, míní zahraniční zpravodaj.

„Přímo na zasedání bezpečnostního kabinetu došlo k neshodám mezi ministrem pro národní bezpečnost Itamarem Ben Gvirem a ministrem obrany Joavem Galantem,“ řekl zpravodaj.

Dodal, že Ben Gvir vyčítal armádě a bezpečnostním složkám, že nepostupují dostatečně důsledně. Ministr také požadoval daleko těsnější kontrolu pohybu Palestinců po Západním břehu, která má vést ke konci palestinského terorismu.

Armádní špičky oponovaly, že v této chvíli ještě nejsou rigidní kontroly potřeba, a také prohlásily, že taková opatření by mohla rozdmýchat další vlny útoků proti Izraelcům.

„Od skončení druhé intifády na Západním břehu existovaly stovky kontrolních stanovišť, které prakticky u každého většího města omezovaly a selektovaly pohyb Palestinců. Tento fenomén check-pointů do značné míry zmizel,“ připomněl Borek.

David Borek hovořil o střetech mezi Izraelci a Palestinci (zdroj: ČT24)

Podněty k násilí

„Je nepochybné, že některé palestinské organizace, úplně krystalicky jasné je to u Palestinského islámského džihádu, jsou financovány a podporovány Íránem,“ prohlásil zpravodaj. Pro Teherán je podle něj ve strategickém zájmu zaměstnávat Izrael tím, že bude podporovat souvislou vlnu násilí „na prahu Jeruzaléma a Tel Avivu“.

Na situaci na Západním břehu však podle něj mají vliv i místní problémy.

Jedním z nich mohou být útoky vůči Palestincům ze strany některých izraelských osadníků na Západním břehu nebo přítomnost krajně pravicových stran ve vládě. Nicméně vlna násilí začala již za minulé izraelské vlády, která zahrnovala centristické a levicové proudy i jednu arabskou stranu, připomněl Borek.