Státy EU sjednotí covidové semafory. Na pravidlech karantény a uznávání testů se neshodly

Státy Evropské unie sjednotí barevné hodnocení regionů podle stupně šíření koronavirové nákazy, ke vzájemnému uznávání testů či sladění karanténních pravidel však nepřistoupí. Shodli se na tom ministři unijních zemí, kteří tak pouze částečně podpořili koordinaci cestovních opatření proti covidu-19 navrhovanou Evropskou komisí. Členské země by podle schválených doporučení měly omezení přijímat vyváženě a nediskriminovat obyvatele žádných dalších států bloku.

Brusel vyzývá k lepší koordinaci cestovních zákazů a omezení již od jara ve snaze co nejlépe ochránit svobodu pohybu zaručenou unijním právem. Komise přišla s návrhem na sjednocení barevných „semaforů“ i pravidel pro testy a karantény v září. V době rychle se šířící druhé vlny nákazy podpořili částečnou koordinaci pravidel i lídři unijních zemí na summitu začátkem měsíce.

„Cestovní omezení ztížila mnoha našim občanům cesty za prací, na univerzity či návštěvy jejich nejbližších. Je naší společnou povinností zajistit koordinaci jakýchkoli opatření omezujících svobodný pohyb,“ uvedl k úterní shodě německý ministr pro evropské záležitosti Michael Roth. Jeho země jako předsednický stát EU přišla s návrhem, který reflektoval jen část doporučení Komise.

„Vnímám to jako první krok k větší koordinaci, předvídatelnějšímu prostředí na vnitřním trhu,“ komentovala dohodu místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (za ANO).

Místopředsedkyně EP Charanzová: Jde o ochranu vnitřního trhu (zdroj: ČT24)

Semafor bude čtyřbarevný

Státy budou na jeho základě společně rozlišovat čtyři barevné zóny. Zelenou budou označeny regiony, kde za poslední dva týdny přibude na 100 tisíc obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní budou méně než čtyři procenta testů.

Oranžová bude platit tam, kde přibude mezi 25 a 150 případy a poměr pozitivních testů zůstane pod čtyřmi procenty. Pokud čtyřprocentní hranici překročí, region může být stále označen oranžově, jen když je nově nakažených méně než 50. Pokud budou čísla vyšší, na semaforu začne svítit červená.

Regiony, z nichž nebude dostatek vyhodnotitelných informací nebo budou provádět málo testů, budou označeny šedou barvou.

Každý týden aktualizovanou mapu barevně rozlišenou podle regionů bude podle rozhodnutí ministrů vydávat Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC), které v současnosti používá sedmibarevnou škálu.

O testech a karanténě budou dál rozhodovat státy

Podle schválených pravidel by unijní země neměly nijak omezovat vstup lidí ze zelených zón. Při případných restrikcích jako jsou povinné testy či karantény, by měly státy rozlišovat mezi oranžovými a červenými zónami, což se v mnoha případech děje již nyní.

Evropská komise v reakci na rozhodnutí ministrů uvítala shodu na hodnocení regionů, hodlá však země dále přesvědčovat o „lepší koordinaci požadavků na testy a karantény“.

Státy EU mají ochranu zdraví obyvatel výlučně ve své kompetenci a řada z nich dlouhodobě odmítá kývnout na posílení role Bruselu. Unijní země tak na základě úterní shody budou i nadále mít na výběr, zda budou požadovat testování po příjezdu, nebo se spokojí s výsledky testů z jiných zemí. Dohoda je ovšem zároveň vyzývá k tomu, aby si testy vzájemně uznávaly.

Plně na rozhodnutí států evropského bloku zůstává délka případné karantény, která se v současnosti pohybuje od jednoho do dvou týdnů. Státy se přitom shodly, že karanténa by neměla být požadována pro dopravce, přeshraniční pracovníky, studenty či lidi cestující kvůli vážným zdravotním, rodinným nebo pracovním důvodům.