Státní podpora investigativních novinářů? Média se na Matovičův návrh tváří rozpačitě

Události: Návrh na podporu investigativy (zdroj: ČT24)

Pravděpodobný budoucí slovenský premiér Igor Matovič chce, aby stát prostřednictvím nového fondu podporoval investigativní žurnalisty částkou zhruba deset milionů eur (253 milionů korun) ročně. Zdůvodnil to snahou posílit kontrolu veřejného sektoru. Dosluhující předseda vlády Peter Pellegrini to označil za snahu kupovat novináře. Nápad kritizovali i někteří šéfredaktoři médií.

„Když dnes máme na Slovensku možná desítku kvalitních investigativních žurnalistů, tak abychom do budoucna měli sto, dvě stovky takových investigativních žurnalistů,“ vysvětluje motivaci svého návrhu Matovič.

Dodal, že nový fond by mohl pomoci zejména redakcím menších či lokálních médií a podporovat také kontrolu samosprávy. Fond by se podle Matovičova návrhu mohl jmenovat po zavražděném Jánu Kuciakovi. O využití peněz by podle něj mohla rozhodovat zatím nezřízená stavovská organizace investigativních novinářů.

Kritika

„Pro mě je nepřípustné, aby za peníze daňových poplatníků kupoval (Matovič) část novinářské obce,“ reagoval Pellegrini z dosud vládnoucího Smeru – a iniciativu vítěze nedávných voleb kritizovali i někteří šéfredaktoři; argumentují nezávislostí médií.

Například šéfredaktor webu Aktuality Peter Bárdy vidí problém, že by měl kontrolovat stát za státní peníze. Podle něj je třeba zaměřit se jinam: „Máme totálně nefunkční zastaralý novinářský zákon. Máme tu velmi špatně fungující veřejnoprávní média, která je třeba odpolitizovat a nastavit způsob jejich financování.“

Novinářka z organizace Zastavme korupci Xénia Makarová doplňuje další problémy, které podle ní vyžadují řešení naléhavěji: „Novináři narážejí často na nedostatek informací od samotných institucí, když požadují informace. Tyto jim buď nejsou poskytnuty, nebo se dělají zbytečné obstrukce.“

Připomíná však, že fond má v zahraničí funkční obdoby: „Například model z Nizozemska je ten, že ministerstvo vzdělání a kultury dává peníze speciálnímu fondu, který je složený z odborníků a rozhoduje o žádostech, které jim chodí z různých médií.“

Zatímco velká média Matovičův návrh spíš zpochybňují, o peníze už se přihlásil konspirační web Zem a věk. Jeho šéfredaktor je nepravomocně odsouzený za antisemitský článek.