Spoutaní řetězy i převlečení za včely. Aktivisté v Evropě i Austrálii burcují světové vlády kvůli klimatu

V řadě velkoměst ve světě druhým dnem pokračují protesty aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), jejichž cílem je přimět vlády k aktivnějším krokům proti změnám klimatu. Skupiny demonstrujících od rána blokují veřejná prostranství a ulice v centru Berlína, Londýna, Paříže nebo v několika australských městech.

V německé metropoli policie uvolnila od pondělí zablokované Postupimské náměstí, kam se vrátil běžný provoz. Policejní mluvčí sdělila, že ti, kteří obsadili ulice, byli vyzváni, aby místo opustili. Většina z nich výzvy uposlechla, některé demonstranty ale policisté museli odnést.

Na Postupimském náměstí strávilo noc kolem 150 lidí, uvedla agentura DPA. Některé demonstranty strážci pořádku kleštěmi zbavili řetězů, jimiž se spoutali, a přiměli je odstranit dřevěné domky, jež postavili v pondělí.

Další protestní akce pokračuje také u Vítězného sloupu na rušné křižovatce Grosser Stern. V brzkých odpoledních hodinách tam v deštivém počasí bylo několik set protestujících. Jiná skupina přišla před sídlo Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Ve vstupním prostoru Domu Konrada Adenauera zpívali „Kde je ochrana klimatu?“, hráli na bubínky a tancovali.

V Londýně aktivisté přinesli k parlamentu stovky sazenic stromů

V Londýně se lidé nespokojení se snahou britské vlády omezit dopady klimatických změn přilepili k budově ministerstva dopravy a další demonstrovali před ní. Jiní se připevnili k podvozku nákladního auta, které blokuje ulici před ministerstvem vnitra. Jeden z nich si na střeše auta postavil stan.

Jiná skupina přinesla před sídlo parlamentu podle různých zdrojů osm set až tisíc sazenic stromů, čímž chtějí připomenout kabinetu svůj požadavek, aby byly po celé Británii vysázeny miliardy stromů.

V centru britské metropole aktivisté obsadili celkem 11 míst a policie od začátku nynějších protestů zatkla přes čtyři stovky lidí, uvádí s odvoláním na metropolitní policii stanice BBC.

V Austrálii zatkli několik demonstrantů

V protestech pokračují aktivisté z hnutí Extinction Rebellion i v Austrálii. V centru Brisbane se na rušné křižovatce spoutala řetězy skupina demonstrujících a tři lidé se připoutali k barelům naplněným betonem. Policie tam nejméně deset protestujících zatkla.

Tři zatčení jsou hlášeni i ze Sydney. Policie proti nim zakročila, když si lehli do vozovky na dopravně rušné křižovatce. Stovka dalších protestující se sešla v městském Hyde Parku, kde v převlečení za včely žádali záchranu tohoto užitečného hmyzu ohroženého negativním dopadem lidské činnosti na přírodu. Další protesty ekologických aktivistů jsou podle médií hlášeny i z Melbourne a z Perthu.

V centru Paříže po klidné noci obsadilo několik stovek aktivistů náměstí Châtelet a jeden z mostů přes Seinu. Jde o rušný dopravní uzel, který se nachází několik stovek metrů od pařížské policejní prefektury, kde se v úterý za účasti prezidenta Emmanuela Macrona konala tryzna k uctění památky čtyř obětí vražedného útoku z minulého týdne.