Soud ve Štrasburku odsoudil Turecko za věznění novináře Altana, obvinění prý byla nepodložená

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) odsoudil Turecko za porušování práv novináře a spisovatele Ahmeta Altana. Toho Ankara drží ve vazbě kvůli obvinění z účasti na neúspěšném vojenském puči z roku 2016. Podle soudu ve Štrasburku jsou ale obvinění zcela nepodložená. Soud došel k podobnému závěru i v případě dalšího vězněného tureckého novináře Murata Aksoye. V obou případech má Turecko žurnalisty odškodnit.

Podle rozsudku soudu „nic neprokazuje, že by aktivity žalujícího (Ahmeta Altana) byly uskutečněny s cílem sesadit tureckou vládu“. Soud ve Štrasburku tudíž míní, že názory spisovatele nemohou představovat „opodstatněná opatření“, kvůli kterým by byla právně podložená vazba. Turecko podle soudu porušilo spisovatelovo právo na svobodné vyjádření a právo na bezpečnost a osobní svobodu. Omezilo také jeho právo na obhajobu tím, že mu neposkytlo celé znění spisu, dodali soudci.

Altan byl v Turecku opakovaně souzen kvůli údajnému podílu na neúspěšném vojenském puči z roku 2016. Původně byl odsouzen k doživotí, rozsudek ale zrušil kasační soud a vrátil kauzu k projednání nižší instanci.

Ta v roce 2019 spisovatele odsoudila k deseti letům odnětí svobody a umožnila podmíněné propuštění Altana na svobodu. Kvůli odvolání státních zástupců byl však spisovatel krátce nato znovu uvězněn a projednávání jeho případu stále neskončilo.

„Neexistovaly pádné důvody pro podezření, že se pan Aksoy dopustil trestného činu,“ uvedl soud ve Štrasburku v případě dalšího tureckého novináře vězněného kvůli obvinění z účasti na vojenském převratu. Jemu turecké soudy vyměřily trest dvou let odnětí svobody. Některým stížnostem Aksoye dal za pravdu i turecký ústavní soud.

Turecké úřady vinní ze zosnování neúspěšného vojenského převratu organizaci vedenou islámským klerikem Fethullahem Gülenem. Duchovní, který žije v USA, ale obvinění odmítá.

Kvůli údajné účasti na převratu turečtí žalobci obvinili a nechali v posledních pěti letech uvěznit tisíce lidí. Kvůli údajnému členství v Gülenově organizaci v úterý turecká policie zatkla přes 80 vojáků, uvedla agentura EFE. Celkem se v této souvislosti konalo v Turecku podle agentury AFP nejméně 290 procesů a byly uděleny tresty bezmála 4500 lidem, z toho téměř tři tisíce lidí dostalo doživotí. Další desítky tisíc lidí byly propuštěny z veřejné správy.