Smrti 72 lidí při požáru Grenfell Tower šlo zabránit, tvrdí vyšetřovací zpráva

Události: Smrti všech 72 lidí při požáru Grenfell Tower šlo zabránit (zdroj: ČT24)

Tragické smrti všech 72 obětí požáru obytné budovy Grenfell Tower v Londýně šlo zabránit, napsala agentura Reuters s odkazem na závěrečnou vyšetřovací zprávu o požáru z roku 2017, kterou odprezentoval předseda vyšetřovací komise Martin Moore-Bick. Britské vlády podle dokumentu po desetiletí ignorovaly a podceňovaly stavební postupy. Některé stavební firmy včetně výrobců obkladů byly systematicky nepoctivé, záměrně vydávaly své výrobky za bezpečné a úmyslně skrývaly rizika požáru. Strategie hasičů byla nedostatečná, konstatovali podle BBC autoři zprávy. Britský premiér Keir Starmer se omluvil pozůstalým.

Starmer v reakci na zprávu slíbil, že jeho vláda zajistí, aby již nikdy k podobné katastrofě nedošlo, napsala BBC. V projevu se omluvil obětem i pozůstalým jménem státu a dodal, že neštěstí se nikdy nemělo stát. Litoval také dlouhého čekání na spravedlnost, která ale podle něj bude zajištěna.

Trojice odborníků na zprávě pracovala sedm let, má 1700 stran. Největší vinu na neštěstí mají podle nich výrobci obkladových materiálů. Zpráva podle deníku The Guardian jmenuje pobočku americké firmy Arconic, irský Kingspan, který dodal malou část nehořlavé izolace, a firmu Celotex. Kritiku sklidilo i architektonické Studio E za použití metody, od které se později upustilo.

„Všem úmrtím se dalo předejít,“ zdůraznil předseda komise Moore-Bick.

Vládu konzervativců a liberálních demokratů z roku 2010 zpráva ostře kritizuje za snižování míry regulace, což vedlo k tomu, že bezpečnostní záležitosti byly „ignorovány, odkládány nebo přehlíženy“. Na požární bezpečnost v budově dle dokumentu dostatečně nedbaly ani úřady londýnských čtvrtí Kensington a Chelsea.

Katastrofu podle zprávy dovršili londýnští hasiči, kteří neměli strategii pro evakuaci budovy a „bezdůvodně předpokládali“, že k podobnému požáru nemůže dojít.

„Zpráva vypovídá o nedostatku kompetencí a zásadním selhání při plnění nejzákladnějších povinností péče. Zaplatili jsme cenu za systematickou nepoctivost, institucionální lhostejnost a zanedbávání,“ řekla v projevu Natasha Elcocková ze skupiny Grenfell United, která sdružuje přeživší a pozůstalé po obětech požáru.

Soud by mohl začít v roce 2027

V souvislosti s případem je vyšetřováno devatenáct organizací a osmapadesát lidí. Policie uvedla, že stíhat podezřelé začne nejdříve ke konci roku 2026. Soud by následně mohl začít v následujícím roce.

„Zveřejnění závěrů druhé fáze vyšetřování je sice důležitým krokem na této cestě, ale není jejím koncem. Odpovědné osoby musí být nyní neprodleně pohnány k odpovědnosti za systematickou nepoctivost, chamtivost podniků, lhostejnost institucí a zanedbávání,“ prohlásil londýnský starosta Sadiq Khan.

Čtyřiadvacetipodlažní obytná budova Grenfell Tower v západní části Londýna shořela v létě 2017. Při neštěstí zahynulo 71 lidí, jeden zemřel o den později. Nejtragičtější požár ve Velké Británii za několik desetiletí, který způsobil zkrat u lednice v jednom z bytů, vyvolal v zemi debatu o sociální nerovnosti a zanedbávání sociálního bydlení.