Slovenský tisk: Kotleba je fašista, přestože soud jeho stranu nezrušil

Slovenské noviny píší o rozsudku Nejvyššího soudu, který zamítl návrh na rozpuštění opoziční krajně pravicové strany Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). Většinou se shodují, že rozhodnutí je důsledkem selhání prokuratury. I přes soudní rozhodnutí považují představitele strany za fašisty a LSNS podle nich pracuje na rozkladu demokratických institucí.

„Zprošťující verdikt nemění nic na tom, že fašisté a nacisté u nás jsou, vyvíjejí politickou činnost a my se s nimi budeme muset nějak politicky vyrovnat. Soud nekonstatoval, že jsou to demokraté, nejsou nebezpeční a jejich názory na historii a současnost jsou v pořádku,“ uvedl list Pravda. Dodal, že prokuratura v návrhu rozpustit LSNS nedodala takové důkazy, kvůli kterým by soud považoval za nevyhnutelné okamžitě znemožnit členům této strany organizovanou politickou činnost.

„Verdikt soudu neznamená, že LSNS není nasáklá fašismem a že její sympatizanti nehajlují a neposílají ‚nepřátele národa‘ do plynu. Neznamená ani to, že na seznam jejich nepřátel se nedostanete, pokud jste menšina a nevyhovujete jejich představám o dobrých bílých Slovácích,“ napsal deník Sme.

Podle listu Hospodárske noviny prokuratura, která návrh rozpustit LSNS soudu podala, vyrazila do soudního líčení v důkazní nouzi. Deník napsal, že generální prokurátor Jaromír Čižnár není bojovníkem proti extremismu a po zmíněném rozhodnutí nejvyššího soudu není ani dobrým právníkem.

„Kotleba je fašistou a jeho parťáci jsou fašisté. Nejvyšší soud sice rozhodl, že to tak není, ale fakta jsou jiná,“ soudí list Denník N. Dodal, že v líčení o rozpuštění LSNS buď pochybila prokuratura, nebo byl k LSNS přehnaně laskavý Nejvyšší soud. Verdikt mohou podle listu využít v budoucnu někteří politici k dohodě s LSNS o spolupráci.

Kotlebova strana se netají sympatiemi vůči válečnému slovenskému státu, jenž byl spjat s nacistickým Německem. LSNS otevřeně vystupuje také proti Romům, které označuje za parazity.