Slovenský premiér Matovič trvá na dalším plošném testování, i přes výhrady koaličních partnerů

Na Slovensku přibylo za den 2923 případů nákazy koronavirem. Situace se dlouhodobě zlepšuje, přírůstek 14. ledna byl více než dvakrát menší než na silvestra. V sousední zemi je zatím naočkovaných proti koronaviru přes 42 tisíc lidí. Premiér Igor Matovič prosazuje další plošné testování. „Tvrdí že jiná cesta v tuto chvíli není a opět se dostal do ostrého sporu se svým koaličním partnerem Richardem Sulíkem,“ přibližuje ze Slovenska zpravodaj ČT Petr Obrovský.

Efekt silvestrovských oslav v souvislosti s šířením nemoci covid-19 začína na Slovensku doznívat, popisuje Obrovský. „Je důvod k velmi mírnému a velmi opatrnému optimismu. Denní přírůstky počtu nových případů se pohybují mezi dvěma a půl a třemi tisíci. Křivka začíná ztrácet dynamiku,“ vysvětluje zpravodaj.

Výraznější uvolňování ale zatím není na stole slovenské vlády. Například návrat dětí a žáků do mateřských, respektive na první stupeň základních škol, který byl původně plánovaný na pondělí, se odkládá minimálně o týden.

Opatrnost s rozvolňováním souvisí i se stavem zdravotnictví. „Je pod velkým tlakem a bude minimálně do konce měsíce – pokud by se vyplnil předpoklad, že křivka zpomaluje,“ dodává Obrovský.

Studio 6: Zpravodaj ČT Petr Obrovský ke koronavirové situaci na Slovensku (zdroj: ČT)

Matovič chce plošně testovat

Optimismus brzdí i obavy z britského kmenu koronaviru. Ten se šíří výrazně snadněji. „Víme, že se na Slovensku objevil v různých částech země,  potvrdil se i v Bratislavě, Trenčíně, v nejpostiženějším okresu Nitra, v Banské Bystrici nebo na východě země ve městě Michalovce,“ říká Obrovský.

I kvůli tomu by chtěl ministerský předseda Igor Matovič znovu plošně testovat a v prosazování svého plánu je nekompromisní. „Premiér prosazuje plošné testování a tvrdí, že jiná cesta v tuto chvíli není. Opět se dostal do ostrého sporu se svým koaličním partnerem Richardem Sulíkem a opět jsou v nejistotě samosprávy, které se ptají, zda pomůže armáda, zda mají shánět zdravotníky, dobrovolníky a kdo to všechno zaplatí,“ popisuje zpravodaj.

Součástí veřejné diskuze na Slovensku jsou také otázky, zda má vůbec smysl v mrazivých teplotách testovat venku – zda budou lidé ochotni čekat ve frontách při stupních pod nulou a zda nízké teploty nebudou mít vliv na přesnost antigenních testů. 

„Premiér tvrdě útočí na všechny zpochybňovače jeho plánu. Ve středu doslova řekl, že lidé, kteří se stavějí proti plošnému testování, tancují na hrobech obětí pandemie koronaviru a dělají politiku,“ uzavírá Obrovský.