Slovensko posiluje opatření kvůli střelbě v Praze. Vysoké školy chtějí více kamer a turnikety

Události: Slovenská opatření po střelbě v Praze (zdroj: ČT24)

Slovensko posiluje dohled na náměstích, zastávkách nebo v okolí sportovišť, reaguje tak na tragickou prosincovou střelbu v Praze. Slovenské vysoké školy zároveň chystají kontroly vstupu, přidávají kamery, turnikety a zakazují velká zavazadla. Tamní vláda plánuje prověřit školy na celém Slovensku, více zapojí takzvaný „institut školního policisty“.

Na bratislavské Univerzitě Komenského zavládlo zkouškové období, její chodby skoro zejí prázdnotou. Školu však čeká jedna velká zkouška, a to ta bezpečnostní. „Budovy, které jsou v centru, pravděpodobně budou zavádět jisté formy kontroly vstupu, turnikety a podobně,“ uvedl prorektor pro vnější vztahy této školy Radomír Masaryk.

Podobná bezpečnostní opatření, jako u vstupu do rektorátu, by přitom mohla přibýt i na dalších fakultách, včetně filozofické. Vedení rovněž zvažuje pořízení většího počtu kamer, stejně jako smlouvy s bezpečnostní službou a prevenci. „My máme asi nejstarší psychologickou poradnu. Budeme hledat cestu, jak psychologickou pomoc přinést co největšímu počtu studentů,“ dodal Masaryk.

Stát plánuje prověřit školy po celém Slovensku. Tamní ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok uvedl, že jeho resort s ministerstvem školství chystá společný projekt, aby každá střední škola měla k dispozici jednoho policistu. Ředitelé poté mohou s kriminalisty hrozby ihned řešit.

Více policistů má rovněž střežit veřejná místa, jako třeba náměstí, nákupní centra nebo zastávky. Detaily dalších opatření policie zatím tají, a to i z taktických důvodů. Kriminalisté nyní se školami pracují na důležitých bezpečnostních zkouškách.

Podle odborníků na bezpečnost ale většina opatření jen stěží zabrání podobným činům, jako třeba tomu, který se stal v Praze. „Pro útočníka typu, jako byl v Praze, by tyto překážky neznamenaly žádný problém. Jednoduše by je obešel,“ prohlásil bezpečnostní expert Radovan Bránik.

Útoky osamělých střelců se v minulosti nevyhnuly ani Bratislavě, například v roce 2010 zemřelo v Děvínské Nové Vsi sedm lidí. Mimořádnou pozornost před dvěma roky vyvolal také útok před barem v centru Bratislavy, kde student z nenávisti zastřelil dvě osoby.