Slovensko má nejhorší dostupnost bydlení v celé Unii. Ve statistice předběhlo i Česko

Události: Dostupnost bydlení na Slovensku (zdroj: ČT24)

Slovensko se stalo zemí s nejhůře dostupným bydlením v celé Evropské unii. Údaje za loňský rok ukazují nejvyšší rozdíl mezi cenou bydlení a příjmy obyvatel –⁠ ke koupi průměrně velkého bytu Slováci potřebují zhruba čtrnáct ročních platů. Ve srovnání evropských metropolí je Bratislava druhá nejhorší, hned za Amsterdamem.

Architekturu v centru Bratislavy hodnotí řada lidí jako nejen oceňovanou, ale hlavně nadceněnou. Například byty v některých mrakodrapech ve slovenském hlavním městě začínají v přepočtu na osmi milionech korun. Vysoko a mimo dosah nejsou pro většinu Slováků jen ceny za luxusní bydlení, ale čím dál častěji i za běžné příbytky.

Na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních potřebují lidé více než čtrnáct ročních platů, to je nejvíc ze zemí EU. Loni v této statistice dopadlo nejhůře Česko, letos ho předstihl právě bývalý federální partner.

Metr čtvereční stál loni na Slovensku v přepočtu zhruba 76 tisíc korun, v Bratislavě pak 95 tisíc. Je to sice nižší cena než ve srovnání s Českem, ovšem slovenské výplaty jsou poměrem k českým nižší. Podle analytiků je právě úroveň příjmu jednou z hlavních příčin rekordní nedostupnosti.

„Není dostatek bytů na to, abychom pokryli svou potřebu, na druhé straně není dostatečná kupní síla na to, abychom byty, když stojí, koupili,“ přibližuje Róberta Mecková, ředitelka FinGO reCloud.

Výstavba ani cena nových bytů neodpovídají poptávce

V Bratislavě se navíc staví nízké počty nových bytů, ročně jde zhruba o pět tisíc. Potřeba by přitom byla dvojnásobná až trojnásobná. „V rámci celého Slovenska se bavíme o desítkách tisíc nových bytů, v rámci Bratislavy možná jednorázový rychlý nárůst – bylo by to třeba možná deset až patnáct tisíc bytů,“ odhadl analytik Martin Lazík z Národní asociace realitních kanceláří Slovenska.

Průměrná cena za jeden metr čtvereční
Zdroj: Deloitte

Nedostupnost se tak promítá i do plánů mladých lidí –⁠ 56 procent Slováků ve věku do 26 let žije u rodičů. To je další prvenství země v rámci Evropy. „Dostupnost bydlení je velmi kritická pro mladé lidi. Potřebují mít vlastní zdroje, které si ještě nemohli našetřit, jednoduše tak nemají jinou možnost než být u rodičů,“ doplnil realitní makléř Jakub Martišek.

V posledních týdnech byty přeci jen zlevnily asi o pět procent. K přání vlastního bydlení ale většina Slováků bude stále jen vzhlížet.