Slovenská demokracie je v ohrožení, říká po útoku v Bratislavě spisovatel Kosatík

Interview ČT24 – Pavel Kosatík (zdroj: ČT24)

Vražda dvou lidí u bratislavského gaybaru vypovídá o tom, že demokracie na Slovensku je ohrožena. V Interview ČT24 to uvedl spisovatel a scenárista Pavel Kosatík. Slovenská společnost se podle něj vzedmula před čtyřmi lety po vraždě Jána Kuciaka a jeho partnerky, víru v „nový styl“ ale chaotická vláda Igora Matoviče nenaplnila. Mezi Slováky tak panuje velká deziluze, která pro ně nyní představuje největší nebezpečí. Tamní společnost je navíc velmi silně rozdělená, Slováci vnímají rozdíly silněji než Češi.

„O kvalitě demokracie v každé společnosti vypovídá to, jak se vede menšinám, a toto je útok na menšiny. Nejen na LGBT, které se to bezprostředně týká, ale v manifestu vraha je jmenovaný i leckdo jiný. To znamená – slovenská demokracie je v ohrožení,“ podotkl Kosatík.

Slováci podle něj na jednu stranu zažívají strašnější věci než Češi, ale na druhou stranu jsou schopni pozoruhodné rezistence. „Rychle jsou schopni se vzchopit. To se stalo třeba právě před čtyřmi lety (po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky). Přál bych jim, aby se vzchopili, aby v sobě tyto síly našli, protože vraždit lidi na lavičce, to je dno,“ dodal spisovatel a scenárista.

Rozděleny jsou dnes podle něj všechny společnosti včetně české, ale na Slovensku jsou rozdíly prožívány velice silně. „Jeden z podstatných rozdílů mezi českou a slovenskou společností je v tom, že je tam velký vliv katolické církve. A ta má na Slovensku poměrně dost konzervativní podobu, takovou tu tradičně grandiózní,“ přiblížil Kosatík.

Připomněl také, že na Slovensku jsou na rozdíl od Česka zastoupeni v parlamentu fašisté a velmi silná část politiků je proti menšinám, přičemž tito politici se často prezentují machisticky či využívají fráze o tradiční rodině. „Myslím si, že teď se nebudou příliš sveřepě projevovat ti tradiční machisté, jako je například Robert Fico, ale bojím se, že tato jedna událost nebude stačit, aby to z té společnosti vyvanulo.“

„Matovičovský experiment způsobil deziluzi“

Víra slovenské společnosti v to, že krizi lze překonat, je podle Kosatíka narušená. „Slováci se po vraždě Kuciaka a jeho partnerky jako celek vzedmuli. Byly nové volby, v kterých vyhrály úplně jiné strany, než byl Fico, do té doby dlouhodobý hegemon slovenského politického života. Všechno nasvědčovalo tomu, že konečně nastane nový styl.“

To se ale nestalo. „Matovičova vláda v období pandemie rozsévala ve společnosti strašlivý chaos, možná ještě větší než tady (v Česku tehdejší premiér Andrej) Babiš,“ míní Kosatík, podle nějž Matovič a někteří další členové vlády totálně ztratili kredit.

„Společnost, která po vzedmutí po Kuciakově vraždě uvěřila novému trendu, je dnes ve velké deziluzi, protože tito lidé mají docela potíže s tím, koho by dneska volili. Jsou tam jakési možnosti, ale deziluze společnosti, způsobená tím matovičovským experimentem, je fakt velká, je to horší než v Česku. Toto je teď jejich největší nebezpečí, aby se z tohoto nějak dostali,“ uzavřel Kosatík v Interview ČT24.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.