Síla firem jako Apple či Facebook se vyrovná státům, řekl Macron a pozval šéfy mezi politickou elitu

Horizont ČT24: Bohové Silicon Valley obědvali s Macronem (zdroj: ČT24)

Globální technologičtí giganti disponují miliardami klientů a jejich síla se minimálně ekonomicky vyrovná řadě států. Moc těchto společností neberou na lehkou váhu ani ti dosud nejvlivnější – vlády a politici. Příkladem za všechny je nedávná hostina Emmanuela Macrona, který do prezidentského paláce pozval na oběd šedesátku špiček IT průmyslu.

Paříž hostila třídenní konferenci s jediným motivem: Mohou mít globální značky stejné cíle jako globální lídři? Téma ryze aktuální, ve chvíli kdy začalo platit nařízení EU o ochraně osobních údajů. To se dotkne každého, kdo shromažďuje nebo zpracovává osobní údaje Evropanů.

Macronova Francie má být plná elánu, a tak prezident hledá spojence i v IT byznysu. Pozval je na oběd a nezapomněl u toho na zásady politického obchodu. Po firmách chce lepší daňovou morálku, za což je ochotný zemi otevřít dalším investicím. „Žádný oběd není zadarmo, takže od vás čekám nějaké závazky, společné závazky,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Hodně naznačil už oficiální portrét. V pozadí byly jako výrazné symboly francouzská i unijní vlajky, ovšem na rohu stolu ležely poněkud nenápadně hned dva iPhony. Jejich aranžmá lídr Francie nepodcenil, stejně jako roli technologií ve světě.

„K firmám s globálním dosahem i velikostí by se mělo přistupovat stejně jako k jakékoliv zemi se srovnatelnou odpovědností,“ uvedl Macron.

O podporu korporací usiloval už Trump

Francouzská hlava státu není první, kdo IT giganty zve mezi politickou elitu. Hlas korporací zní na světových fórech stále častěji. Ozývají se už i z prezidentských pracoven. Donald Trump stihl pozvat špičky IT průmyslu ještě před nástupem do funkce a řešil s nimi hlavně politická témata.

Více pracovních příležitostí a snížení nezaměstnanosti slíbil Donald Trump voličům ve své kampani. Teď spoléhá, že mu s plněním pomůže právě IT průmysl.

Vztahy mezi hlavou Spojených států a technokraty narušila právě Trumpova politika, která se mnohým přestala líbit. Oboustranně výhodnou koalici loni ukončil třeba tehdejší šéf Intelu Brian Krzanich stejně jako inovátor Elon Musk.

„Odcházím z poradního týmu prezidenta. Změny klimatu jsou skutečné. Opuštění pařížské klimatické dohody není dobré pro Ameriku ani svět,“ napsal Elon Musk na svém twitterovém účtu loni v červnu.

Každá návštěva se pečlivě počítá

Jen čtyřka sídlící v Silicon Valley - Apple, Amazon, Facebook a Google - dala loni na lobbing ve Washingtonu rekordních 50 milionů dolarů. Tradiční spojky byznysu a politiky, tedy Wall Street a zbrojaře, v posledních letech dohnali právě IT giganti. Globální moc i rozpočet by jim mnozí politici mohli závidět.

„Třeba v letech 2009 až 2015 zástupci společnosti Google navštívili Bílý dům, kde se vedou podrobné záznamy o jednotlivých návštěvách. Za tu dobu tam byli 427krát,“ vysvětlil hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Kumulace peněz, ale taky informací je další prvek globální síly. IT firmy o nás mohou vědět víc než kterýkoliv úřad. Moc v rukou byznysmenů si politici už teď dobře uvědomují. „Třeba společnost Apple, co se týče jejích tržeb, je větší než celá ekonomika Švýcarska nebo než celá ekonomika Rakouska. Společnost Microsoft je zase větší než portugalská ekonomika,“ doplnil Kovanda.