Severokorejci si připomínají smrt Kim Čong-ila. Drží povinně smutek a nosí květiny k sochám vůdců

Události: Severokorejci drží smutek za Kim Čong-ila (zdroj: ČT24)

Totalitní Severní Korea si připomíná desáté výročí úmrtí Kim Čong-ila. Jeho syn Kim Čong-un, který se po něm chopil vlády jako nezkušený mladík, se snaží zemi vyvést z prohlubujících se ekonomických potíží. Do nich se KLDR dostala následkem mezinárodních sankcí a pandemie. Státní média u příležitosti výročí obyvatelstvo vyzvala, aby dalo současnému vládci najevo loajalitu a podporu. Severokorejci dodržují povinný rituál a přinášejí květiny k sochám vůdců.

Smutek drží Severokorejci celkem jedenáct dnů. Nesmějí nakupovat, bavit se, ani se smát. Porušení je ideologický zločin a trestá se vězením. 

Kim Čong-il vládl v Severní Koreji v letech 1994 až 2011, než zemřel na infarkt a nahradil ho jeho syn. Státní média tehdy informovala o jeho smrti až po dvou dnech. Kim Čong-il byl pokračovatelem a vykonavatelem „revoluční tradice“, kterou založil jeho otec, prohloubil izolaci a ekonomický rozvrat země. Ve druhé polovině 90. let vypukl v zemi hladomor, který si vyžádal nejméně statisíce lidských životů.

Ti, kteří v posledních deseti letech prchli na jih, říkají, že za vlády nejmladšího Kima se mnoho nezměnilo. „Kim napodobuje děda Kim Ir-sena, protože mnoha lidem se stýská po minulosti. Podobně se obléká a chová se jako on. Je to divadlo,“ popsal severokorejský uprchlík Ha Čin-wu.

Nový vůdce sice dal větší prostor soukromému sektoru, aby vzpružil ekonomiku, ale normalizovaly se korupční praktiky a vzrostly nároky vlády na otrockou práci. Do zbrojení se pustil s ještě větší intenzitou než otec. 

„Kim Čong-un řeší dilema mezi chytáním dvou zajíců. Chce posílit národní obranu a zároveň zlepšit životní úroveň lidí. V rozvoji zbraní KLDR dosáhla jistého pokroku, ale ekonomika se zhoršuje,“ vysvětlil profesor Univerzity severokorejských studií v Soulu Jang Mu-čin.

Počáteční nárůst HDP a zlepšení životní úrovně některých vrstev se zastavily. KLDR má nedostatek potravin a paliva. Velká část obyvatel trpí podvýživou. Severní Korea je závislá na dovozu potravin z Číny. Zavření hranic kvůli covidu zasáhlo ekonomiku, která už tak strádá kvůli mezinárodním sankcím, a vedlo k prudkému zdražení.

Ze svědectví uprchlíků vyplývá, že za Kim Čong-unovy dekády bylo veřejně popraveno nejméně 27 lidí. Sedm za distribuci a sledování jihokorejských seriálů a popu.