Sesazený katalánský premiér Puigdemont se vydal belgické policii, potvrdila prokuratura

Ze vzpoury obviněný katalánský expremiér Carles Puigdemont se spolu se čtyřmi bývalými ministry vydal belgické policii. Potvrdil to mluvčí bruselské prokuratury. Soudce teď podle něj rozhodne, zda jsou oprávněné důvody vyhovět evropskému zatykači, který tento týden vydalo Španělsko. Rozhodnutí by mělo padnout v pondělí ráno či dopoledne.

Mluvčí prokuratury Gilles Dejemeppe oznámil, že se pětice politiků vydala policii a že od 9:17 jsou oficálně zadrženi. Soudce podle mluvčího prokuratury rozhodne, zda bude během posuzování španělské žádosti nutné politiky umístit do vazby, či nikoliv. Během nedělního odpoledne by měli být zadržení politici vyslechnuti.

Katalánský expremiér, který ve Španělsku čelí obvinění ze vzpoury, v sobotu prohlásil, že bude plně spolupracovat s belgickou justicí. Pokud by se proti případnému rozhodnutí o vydání do Španělska odvolal, mohl by podle zpravodajské agentury EFE vzhledem k zákonným lhůtám zůstat v Belgii více než dva měsíce, tedy i v době předčasných voleb do katalánského parlamentu. Ty jsou vypsány na 21. prosince.

Průzkum: Separatisté by nemuseli udržet většinu

Podle výsledků průzkumu, jehož výsledky zveřejnil list La Vanguardia, mohou separatistické strany ve volbách přijít o absolutní většinu, která jim v říjnu umožnila jednostranně vyhlásit nezávislost. Anketu pro katalánský deník provedla výzkumná agentura GAD3, která se voličů dotazovala mezi 30. říjnem a 3. listopadem. Tedy v době, kdy již mohlo jejich rozhodování ovlivnit uvěznění skupiny katalánských exministrů.

Jasným vítězem voleb by se stala Republikánská levice Katalánska (ERC), které průzkum přisoudil zisk 29,3 procenta hlasů. Spolu s Demokratickou evropskou stranou Katalánska (PDeCAT), s níž tvoří současnou vládní koalici Společně pro ano (JXSí), by však po přepočtu získaly odhadem o jedno až tři poslanecká křesla méně než dosud.

Ani po započtení odhadovaného zisku třetí strany výrazně podporující nezávislost Katalánska, radikálně levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP), by hlasy celé trojice nemusely stačit na většinu 68 křesel ve 135členném parlamentu – průzkum jim přisuzuje zisk 66 až 69 mandátů. V současnosti disponují 72 křesly.

Spolupracovnice ČT: Separatisté mají rozdílné představy o případné volební koalici (zdroj: ČT24)