Saúdskoarabští pohraničníci zabili na hranici s Jemenem stovky Etiopanů, uvedla lidskoprávní organizace

Saúdskoarabští pohraničníci zabili od loňského března do letošního června stovky etiopských migrantů, kteří se pokoušeli do země dostat přes saúdskoarabsko-jemenskou hranici. Uvedla to v pondělí organizace Human Rights Watch (HRW) ve zprávě, v níž se opírá o vlastní analýzy. HRW má navíc informace, že zabíjení dále pokračuje.

Lidé byli zabíjeni zblízka, včetně dětí, uvádí HRW ve zprávě. Příslušníci saúdskoarabské pohraniční stráže údajně proti migrantům používali i výbušné zbraně. Očití svědkové hovořili podle HRW o hromadách mrtvol podél migrační trasy.

Podle odhadů HRW zabili saúdskoarabští pohraničníci stovky, možná tisícovky migrantů. Žadatelé o azyl a migranti řekli, že migrační trasa mezi Jemenem a Saúdskou Arábií je „plná zneužívání“ a pod kontrolou obchodníků s lidmi.

Horizont ČT24: Zprávy o smrtících útocích na běžence v Saúdské Arábii (zdroj: ČT24)

Saúdové podle svědectví neváhají i na ženy a děti střílet ostrou municí z bezprostřední blízkosti.

„Když saúdskoarabské bezpečnostní síly spatří skupinu (migrantů), nepřetržitě střílí. Když všechny postřílí, jde si pro ty, kteří neumřeli. (…) Pak nás vzali do detenčního centra a tam nás všechny bili,“ řekla jedna z přeživších organizaci na obranu lidských práv.

Kdo skončí v uprchlických centrech, je údajně vystaven nelidskému týrání, nezletilé zadržené nutí stráže i k pohlavnímu styku. „Těm dívkám bylo patnáct let. Jeden z nás odmítl, na místě ho zastřelili. Já se toho znásilnění musel účastnit, abych přežil. I ty dívky přežily, protože se nebránily,“ řekl sedmnáctiletý uprchlík z Etiopie Juhur.

„Zatímco se Saúdská Arábie snaží hrát ještě větší roli na mezinárodní scéně a vylepšovat svou image i pomocí sportu, tak zároveň ostřeluje neozbrojené civilisty,“ komentovala to podle zprávy výzkumná pracovnice Nadia Hardmanová. 

„Nepodložená“ zpráva, reaguje saúdskoarabský představitel

Navzdory občanské válce v Jemenu přichází do této země nadále ti, kteří se chtějí dostat do sousední Saúdské Arábie. Nebezpečnou „východní trasu“ z Afrického rohu využívají podle HRW také migranti ze Somálska, Eritreje a příležitostně i z jiných východoafrických zemí.

Nejmenovaný saúdskoarabský představitel, kterého cituje agentura AP, označil zprávu HRW jako „nepodloženou a neopírající se o spolehlivé zdroje“.

Podle loňských údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) žije v Saúdské Arábii kolem 750 tisíc Etiopanů, přičemž až 450 tisíc z nich do země vstoupilo ilegálně. Desetitisíce lidí vyhnala z domovů občanská válka v severoetiopském regionu Tigray. Saúdská Arábie, která se potýká s vysokou nezaměstnaností mezi mladými lidmi, poslala v součinnosti s Addis Abebou tisíce Etiopanů zpátky do jejich vlasti. 

„Bohaté monarchie Perského zálivu jsou dlouhodobě magnetem pro migranty. A to do takové míry, že v některých z nich tvoří přistěhovalci většinu populace, ovšem často bez politických a občanských práv,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.  

Motivy migrace jsou různé

Důvody migrace po nebezpečných cestách jsou velmi různorodé, řekl vedoucí komunikace Lékařů bez hranic Tomáš Bendl. Někteří utíkají před válkou, jiní se snaží vymanit ze začarovaného kruhu chudoby, ovlivněné navíc třeba extrémní dobou sucha či přívalových dešťů. Některé však k odchodu z domovů donutily i důsledky klimatických změn, které často ničí úrodu, dodal Bendl.

„Neměli bychom proto mít tendenci generalizovat,“ podotkl Bendl. Zmínil také, že někteří lidé, se kterými mluvil v Libyi, říkali, že kdyby věděli, jaké útrapy jim cesta přinese, tak by se na ni nikdy nevydali. Jiným však nic jiného než útěk či odchod nezbyl. Největší nebezpečí jim pak hrozí od pašeráků.