Sasko a Bavorsko volají po obnovení trvalých hraničních kontrol

Mnichov - Ministři saské i bavorské vlády volají po znovuzavedení plošných hraničních kontrol. Přiměl je k tomu nečekaný výsledek bezpečnostní operace na německých hranicích s Českem a s Rakouskem, která předcházela nedávnému summitu G7. Místo teroristů a radikálů němečtí policisté zadrželi tisíce uprchlíků a stovky zločinců – například pašeráků lidí. Hraniční kontroly také odhalily 200 případů obchodu s drogami.

Před setkáním státníků skupiny G7 se německé hranice vrátily k době před Schengenem. Policie se totiž obávala opakování letošního března, kdy bylo při otevírání nového centra Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem zraněno na 200 lidí. Do ulic tehdy vnesly chaos profesionálně organizované bojůvky radikálních demonstrantů, kteří nepocházeli z Německa. I proto Berlín obnovil 14 dní před summitem kontroly na hranicích s Českem a Rakouskem, do nichž bylo nasazeno přes 22 tisíc policistů, vysokohorské hlídky, vrtulníky nebo přístroje na vnímání lidského tepla.

Přestože některým obcím na hranicích s Českem kriminalita ničí život už celá léta (ať už jde o dovoz českého pervitinu, krádeže aut nebo vloupání), výsledky kontrol před setkáním G7 německé politiky šokovaly. Ze Saska i Bavorska se následně ozvalo volání po návratu k trvalým hraničním kontrolám a zpochybňování Schengenu. Saský ministr vnitra Markus Ulbig například tvrdí, že po zkušenostech s kontrolami v průběhu summitu G7 se prostě nelze jednoduše vrátit k běžnému režimu.

Sasko a Bavorsko volají po obnově hraničních kontrol (zdroj: ČT24)

Berlín regionální politiky krotí, stejně jako šéfové německé policie. Návrat k budkám pohraničníků a de facto zrušení schengenského režimu na česko-německých hranicích podle nich nepřichází v úvahu. V plném běhu jsou ale přípravy na zintenzivnění nárazových kontrol v hraničním pásmu.