Šanghaj se ocitla v covidovém sevření. Úřady pokračují v tvrdém postupu, nespokojenost obyvatel roste

Události ČT – Šanghaj ochromil koronavirus (zdroj: ČT24)

Nejlidnatější čínské město Šanghaj hlásí rekordní počet 21 tisíc nových případů onemocnění covidem-19. Třetí den v řadě tu probíhá plošné testování. Navzdory protestům obyvatel trvají úřady na tvrdém přístupu a uzávěrách. Lidé si stěžují na špatné hygienické podmínky v karanténních centrech a rozdělování rodin včetně dětí. Opatření se zpřísňují i v místech, kde se v poslední době nikdo nenakazil.

Šanghaj připomíná Wu-chan na počátku pandemie. Lockdown trvá jedenáct dnů a týká se 25 milionů obyvatel, kterým docházejí zásoby. Někteří prosí na internetu o jídlo a léky. Stadion slouží jako izolace, výstaviště se mění v polní nemocnici. Zasahují armádní zdravotníci z celé Číny.

„Buďme solidární s obyvateli Šanghaje, abychom v boji proti epidemii zvítězili. Vraťme se do Šan-tungu vítězně,“ říka velitel zdravotnického týmu z provincie Šan-tung Čang Ťein-te.

Čínská komunistická strana vydala neobvyklou výzvu ke svým členům, aby tasili meče a pomohli covid zvládnout. Významné firmy, banky a továrny včetně Tesly zastavily výrobu. Na sociálních sítích se šíří frustrace a zlost obyvatel, dokonce i záběry protestů. Projevy nespokojenosti cenzura rychle maže.

„Která země takhle předchází chřipce?“

Poprask vzbudil rozhovor s epidemioložkou, který se rozšířil na sociálních sítích. Žena kritizující proticovidovou politiku je hrdinkou frustrovaných obyvatel, kteří se bojí o její osud. „Přivádějí nás k šílenství… Odborníky nikdo neposlouchá. Z nemoci se stal politický virus, na který se vynakládá tolik prostředků. Je to prevence chřipky. Která země takhle předchází chřipce?“ řekla epidemioložka a ředitelka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v nové oblasti Šanghaje Pudong Ču Wej-pching.

S nákazou zápasí i provincie Ťi-lin na severovýchodě Číny a měsíce také Hongkong, kde se zhroutilo zdravotnictví a pohřební služby nestíhají.

„Čína se přesto drží politiky nulové tolerance a pro svět zůstává zavřená. Nová vlna je špatnou zprávou pro generálního tajemníka strany Si Ťin-pchinga. Na podzim vstoupí do třetího funkčního období a zvládnutí pandemie mělo být jedním z hlavních úspěchů,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.