Ruští agenti využívají strach i existující spory, popsal režisér polského dokumentu

Události, komentáře: Putinovo hřiště, dokument o tajných akcích Vladimira Putina (zdroj: ČT24)

Dvojice varšavských dokumentaristů sbírala důkazy o tajných aktivitách ruských agentů v Česku a dalších středoevropských zemích. Práci agentů ale nekoordinuje jeden velký plán napsaný v Kremlu, uvedl v pořadu Události, komentáře režisér dokumentu Putinovo hřiště Konrad Szolajski. Pracovníci ruských tajných služeb podle něj nemusejí vytvářet nové konflikty, svých cílů dokážou dosáhnout obratným rozdmýcháváním již existujících sporů a neshod.

„Her“, které se odehrávají na Putinově hřišti, je podle Szolajského „obrovské množství“. „Jsou uspořádány vždy takovým způsobem, že se v jednotlivých aktivitách využívají existující problémy, konflikty, procesy v jednotlivých společnostech. Takže není tomu tak, že by to byl nějaký velký plán, který se sepíše někde v Kremlu,“ popsal.

Ruští agenti podle něj nejdříve pozorují společnost, ve které chtějí působit, a identifikují témata, v nichž dochází ke konfliktům. „Zneužívají to, že lidé mají různé názory, že tyto názory velmi razantně vyjadřují,“ vysvětlil ruské sociální inženýrství v zahraničí.

V zemích s komunistickou minulostí podle něj společnosti řeší podobné problémy. „Lidé se bojí inflace, finančních a ekonomických problémů. A to je skvělý materiál. Podhoubí pro to, aby se vzněcovaly různé protesty a demonstrace,“ uvedl režisér.

Podobně výbušné podle něj bylo během pandemie covidu-19 téma očkování. „Covidové hnutí bylo velmi často a je pořád často využíváno k tomu, aby vzněcovalo neklid ve společnosti. Najednou lidé přestávají věřit vládě, doktorům,“ nastínil Szolajski.

Ruskými agenty nemusejí být jen Rusové

Agenti jsou ale schopní svůj modus operandi rychle změnit, upozornil. „Pozoroval jsem protiočkovací hnutí v Polsku a po vpádu Ruska na Ukrajinu. Tito lidé najednou zanechali boje proti očkování a soustředí se na politiku, takže se dokážou přeorientovat.“

Poznamenal, že agenti pracující pro Moskvu nemusejí být jenom Rusové. Během natáčení dokumentu Szolajski odhalil, že za finančními toky z Moskvy stojí i Češi nebo jeden Polák. Při tvorbě snímku spolupracoval také s šéfem české Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, podle kterého „hodně politiků, kteří jsou proti NATO, proti Spojeným státům, nikoliv proti Rusku, byli placeni z Kremlu“.