Rusové útočili na Ukrajinu raketami i drony. V Umani zabili nejméně dvacet tři lidí, v Dnipru dva

Nejméně pětadvacet obětí na životech a desítky zraněných v řadách civilistů si vyžádala rozsáhlá série útoků, které v pátek časně ráno podniklo Rusko na cíle na mnoha místech Ukrajiny. Informují o tom média s odvoláním na ukrajinské úřady. V Umani v Čerkaské oblasti zemřelo nejméně dvacet tři lidí, v Dnipru v Dněpropetrovské oblasti dva lidé. Mezi oběťmi je několik dětí.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (duben 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pondělí 1. května. Děkujeme za pozornost.

  • 20:54

    Papež František cestou z Maďarska novinářům řekl, že Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska. Informuje o tom agentura AP.

  • 19:39

    Ukrajina bude bojkotovat nadcházející mistrovství světa v judu, na kterém mezinárodní federace IJF povolila start ruským a běloruským reprezentantům. O rozhodnutí informoval média trenér národního týmu Vitalij Dubrova.

V Umani, která leží zhruba dvě stě kilometrů jižně od Kyjeva, ruský útok vážně poničil obytnou budovu, jejíž část se zřítila. Zemřelo nejméně dvacet tři lidí, mezi mrtvými jsou čtyři děti. Dalších osmnáct lidí utrpělo zranění, jedenáct z nich zůstává v nemocnici. Záchranáři na místě pokračují v odstraňování trosek.

Ve městě Dnipro v Dněpropetrovské oblasti si vzdušné útoky vyžádaly dva životy a tři zraněné, uvedl ministr Klymenko. Oběťmi útoku se podle něj staly tříleté dítě a mladá žena.

„Byl zničen malý domek, bydlela tam paní s dítětem. Ostřelovali nás v noci, vystřelili na nás sedm raket,“ řekl České televizi předseda správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. „Byla zasažena i průmyslová zóna, více než dva tisíce metrů čtverečních.“

Předseda správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak k ruským raketovým útokům (zdroj: ČT24)

Exploze byly hlášeny také z metropole Kyjeva a měst Kremenčuk, Poltava či Mykolajiv. Nad celou zemí se podle ukrajinské armády podařilo sestřelit 21 z 23 ruských střel s plochou dráhou letu.

Ukrajinskou metropolí zaznělo vícero výbuchů. Zdejší úřady podle agentury AFP uvedly, že protiletecká obrana sestřelila jedenáct ruských střel a dva drony. Podle vojenské správy města šlo o první vzdušný útok na ukrajinskou metropoli za 51 dnů. Útok si v Kyjevě nevyžádal žádné oběti ani vážnější škody, dva zraněné ale hlásí úřady ve městě Ukrajinka jižně od Kyjeva. 

Zelenskyj vyzval svět k zesílení sankcí proti Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruské útoky odsoudil. „Na tento ruský teror musí přijít spravedlivá odpověď od Ukrajiny a světa. A tak se i stane. Každý takový útok, každé zlo spáchané na naší zemi a lidech, přibližuje teroristický stát pouze k porážce a potrestání, a ne naopak, jak se (Rusové) domnívají,“ zdůraznil podle agentury Unian. „(Ruské zlo) lze zastavit sankcemi, globální sankce proti Rusku musí být zesíleny,“ prohlásil Zelenskyj.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil ruské útoky na pokojná města za další důkaz nezbytnosti vyzbrojit Ukrajinu americkými stíhačkami F-16, napsala Ukrajinska pravda.

„Rusko dosud nepochopilo, že jeho krutost jen posiluje odhodlanost Ukrajiny a prohlubuje náš závazek podporovat ji v jejím boji,“ napsala na Twitteru americká velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinková.

Poplach zněl po celé Ukrajině kromě západu

Letecký poplach ukrajinské úřady vyhlásily kolem 04:20 místního času (03:20 SELČ) a odvolaly ho po několika hodinách. Podle agentury Ukrinform byl poplach vyhlášen po celé Ukrajině s výjimkou jejích západních oblastí.

Útoky přišly den poté, co se Moskva nechala slyšet, že by uvítala cokoliv, co by přiblížilo konec konfliktu. Ten přitom Rusko samo vyvolalo zabráním Krymu a vyvoláním války na Donbasu v roce 2014 a eskalovalo zahájením plnohodnotné pozemní invaze loni v únoru.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že útočilo na vojenské cíle. Ruská státní média obviňují ukrajinskou armádu z rozsáhlého ostřelování okupovaného Doněcka, kde okupační úřady hlásí sedm mrtvých po zásahu mikrobusu a desítku zraněných, uvedla ruská redakce BBC.