Rusko vydalo zatykač na zakladatele spolku odhalujícího mučení ve věznicích

Jméno zakladatele nevládní organizace Gulagu.net, která se věnuje odhalování a zveřejňování případů mučení v ruských věznicích, se ocitlo v databázi hledaných osob ruského ministerstva vnitra. Vladimir Osečkin, který nyní žije v exilu ve Francii, potvrdil, že po něm ruské úřady vyhlásily pátrání, uvedl na svém webu list Kommersant.

„Vzniká dojem, že ruské tajné služby dělají vše, co je v jejich silách, aby udělaly reklamu Gulagu.net,“ zažertoval čtyřicetiletý Osečkin na Facebooku. „Je vidět, že generálové (tajné služby) FSB a (vězeňské správy) FSIN se rozhodli dělat si ostudu až do konce. Znovu chtějí ukázat celému světu, jak zneužívají moc a pravomoci,“ napsal. Ruské úřady se zatím podle agentury Reuters nevyjádřily.

Gulagu.net začátkem října zveřejnil videozáznamy mučení a znásilňování spoutaného vězně v saratovské vězeňské nemocnici. Po jejich publikaci úřady zahájily vyšetřování.

Soud ale koncem října vydal zatykač na dříve vězněného programátora Sergeje Saveljova, který videozáznamy s mučením spolku předal. Zatykač úřady zrušily 10. listopadu s tím, že stíhání bylo neoprávněné a nelegální. Saveljov pobývá ve Francii, kde požádal o azyl.

Osečkin: I kdybych měl ohrozit svůj život, odhalíme jejich strašlivé zločiny proti lidskosti

Medializované fotografie a videa dokazující, že stovky vězňů jsou podrobovány mučení a znásilňování jinými vězni na rozkaz vězeňských dozorců. Toto úterý pak Gulagu.net zveřejnila dalších šest videí se záběry z let 2015 až 2020, na kterých jsou zachyceni dozorci, jak močí na spoutané vězně, znásilňují je, a to i různými předměty.

Podle informací organizace se násilí dělo pod dohledem a se souhlasem FSB a FSIN. Šéf FSIN ve středu oznámil, že se případem zabývá, a propustil 18 zaměstnanců ze Saratovské oblasti. Proti jedenácti z nich bylo zahájeno trestní stíhání pro „nejzávažnější disciplinární prohřešky“.

„I kdybych měl ohrozit svůj život, odhalíme jejich strašlivé zločiny proti lidskosti, ukážeme je světu, řekneme mu o jejich mučicích linkách a zastavíme tyto ohavnosti,“ napsal Osečkin na sociálních sítích na adresu vězeňských úřadů.

Zatykač justice vysvětluje pojistným podvodem

Moskevský soud loni podle Kommersantu schválil vydání zatykače na Osečkina kvůli údajnému podvodu při prodeji pojistek příbuzným vězňů se způsobenou škodou odhadnutou na 1,5 milionu rublů (asi 460 tisíc korun). Osečkin do Francie uprchl ještě v roce 2015 po domovních prohlídkách souvisejících s vyšetřováním tohoto případu.

Osečkin na Facebooku uvedl, že v dokumentech případu, které mu poslali jeho advokáti, se vyskytuje jméno zástupce náčelníka hlavní operativní správy Antona Jefarkina. Na něj Gulagu.net několikrát upozornil v souvislosti s vyšetřováním informací o vězeňských mučírnách na místech Jefarkinova dřívějšího působení.

Osečkin také upozornil, že jej ruské úřady začaly stíhat týden poté, co o otrocké práci a mučení v ruských věznicích hovořil v Evropském parlamentu.