Rusko útočilo bezpilotními letouny na Kyjev

Ukrajinská protivzdušná obrana brzy ráno potřetí za sebou zasáhla v Kyjevě a okolí proti útočícím bezpilotním letounům. To vyvolalo v několika čtvrtích pád trosek a požáry. Útok se obešel bez obětí na životech, sdělila webu RBK-Ukrajina ukrajinská Státní služba pro mimořádné události. Starosta Kyjeva Vitalij Klyčko původně informoval o nalezení těla jednoho obyvatele, služba ale upřesnila, že tento muž zemřel při požáru, který vypukl nezávisle na ruských útocích.

Klyčko na sociální síti Telegram uvedl, že trosky dronu během noci na čtvrtek poškodily jedno patro bytového domu v Darnycké čtvrti na východě města a zranily dvě osoby. Dva lidé utrpěli zranění také v Ševčenkivské čtvrti na západě metropole, kde začal hořet balkon v bytovém domě. Padající trosky dronu zasáhly také Solomjanskou čtvrť v centru Kyjeva.

Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko popsal situaci jako „hromadný útok“ bezpilotních letounů Šáhed, které se přiblížily z různých směrů. „Protivzdušná obrana identifikovala a zničila asi deset zahraničních cílů,“ napsal na Telegramu. Fotografie na internetových stránkách kyjevské vojenské správy ukazovaly částečně vyhořelé budovy nebo poškozené fasády domů.

Ukrajinské letectvo podle serveru Ukrajinska pravda uvedlo, že protivzdušná obrana zlikvidovala všech dvacet dronů Šáhed, jimiž během noci Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Kromě toho tvrdí, že se jí podařilo sestřelit dvě střely s plochou dráhou letu Kalibr. Většina dronů mířila podle ukrajinského letectva na Kyjev a okolí.

Tři dny útoků se časově shodovaly se summitem Severoatlantické aliance (NATO) v Litvě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj summit pochválil, že poprvé od získání nezávislosti poskytl Ukrajině „základ bezpečnosti“. Dříve ale vyjádřil jisté zklamání nad tím, že nebyl stanoven žádný časový plán pro zajištění členství v NATO.

Výbuchy se nyní ozývaly i v dalších ukrajinských oblastech, včetně Chmelnické na západě, Mykolajivské na jihu a Zaporožské na jihovýchodě, uvedla agentura Reuters.