Rusko soudí zajaté příslušníky pluku Azov. Jsou mezi nimi i kuchařky

V jihoruském Rostově na Donu před ruským soudem stanulo dvaadvacet ukrajinských vojáků z pluku Azov, které zajaly ruské síly během bojů na Ukrajině. Jsou mezi nimi i ženy, které pracovaly převážně jako kuchařky, a lidé, kteří byli součástí Azovu v letech 2015 až 2020. Podle ruského listu Kommersant čelí mimo jiné obviněním z účasti v teroristické organizaci.

Rusko označilo Azov za teroristickou organizaci, a proto chce ukrajinské obránce uvěznit na patnáct let až na doživotí, napsal ve čtvrtek na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Zároveň upozornil, že osm žen působilo jako kuchařky v železárnách Azovstal v jihoukrajinském Mariupolu.

„Je bolestné vidět naše lidi tak vyčerpané. To, čím si za poslední rok prošli, je nepředstavitelné,“ podotkl Heraščenko v příspěvku, kde také zveřejnil snímek ze soudní síně, na kterém obžalovaní vypadají bledě a pohuble.

Ruský list Kommersant na svém webu zároveň upozornil, že obvinění sloužili v Azovu v různé době a na různých pozicích. Například jednoho z nich prý zadržely Ruskem kontrolované doněcké milice loni v dubnu v jeho domě v Mariupolu kvůli tomu, že sloužil v tankové jednotce Azova v letech 2015 až 2020.

Boje v Mariupolu

Ruské invazní síly zaútočily na jihoukrajinský přístav Mariupol hned v prvních dnech své obnovené invaze do sousední země na konci loňského února, následné obléhání podle ukrajinských úřadů nepřežily desítky tisíc obyvatel a město bylo podle dostupných informací do velké míry zničeno.

Areál Azovstalu byl dlouho poslední baštou ukrajinské obrany města, v níž měli bojovníci pluku Azov důležitou roli. Zbývající jednotky se po vytrvalých ruských útocích vzdaly loni v květnu a oblast od té doby okupují ruské jednotky.

Šéfka organizace sdružující příbuzné mariupolských obránců Natalka Zarycká v polovině května uvedla, že v ruském zajetí zůstává kolem dva tisíce obránců Mariupolu. Do vlasti se podle ní podařilo v rámci výměn vrátit zhruba pět set členů ukrajinských ozbrojených sil, kteří loni v květnu dostali od velení armády rozkaz, aby se v obklíčeném metalurgickém závodě invazním jednotkám vzdali.