Rusko slaví 75. výročí vítězství nad nacismem. Přehlídku z května na červen odsunul koronavirus

Události ČT: Vojenská přehlídka v Moskvě (zdroj: ČT24)

Pozdě, ale přece. Na Rudém náměstí v centru Moskvy si Rusové připomněli 75. výročí vítězství nad nacistickým Německem. Vojenská přehlídka se původně měla konat v tradičním termínu 9. května, ale pandemie covidu-19 si vynutila její odložení. Termín 24. června vybral prezident Vladimir Putin se zřetelem na historii –⁠ před 75 lety se totiž na Rudém náměstí konala přehlídka vítězných sovětských vojsk.

Původně květnové konání přípomínky konce druhé světové války připadlo až na červen –⁠ Rusko se totiž stále potýká s dopady pandemie koronaviru. Tamní ministerstvo obrany ujistilo, že vojáci se připravovali na přehlídku při dodržování všech hygienických norem. Úřady počítaly s testy na koronavirus pro všechny účastníky akce.

Kvůli nebezpečí nákazy byl přístup na přehlídku omezen. Některá města, například Čeljabinsk, Irkutsk, Pjatigorsk či Simferopol, hromadné oslavy válečného vítězství zrušila, připomněla agentura Interfax. 

Rusko si vojenskou přehlídkou připomnělo vítězství ve druhé světové válce (zdroj: ČT24)

Ukázka vojenské síly má podle komentátorů vyvolat vlastenecké nadšení ruských voličů, kteří zakrátko přistoupí k urnám v celostátním referendu o ústavních změnách. Pokud budou přijaty, umožní Putinovi, aby se po dokončení nynějšího mandátu v roce 2024 případně znovu ucházel o nejvyšší funkci na dvě šestiletá období.

Přes dvě stovky kusů vojenské techniky a 14 tisíc vojáků

Přehlídky u Kremlu se zúčastnilo více než 14 tisíc vojáků. Kromě jedenácti oddílů v historických uniformách a se zbraněmi z dob druhé světové války se představilo také 234 kusů historické a soudobé vojenské techniky, včetně dvou desítek premiér v podobě nejnovějších verzí tanků T-80BVM a T-90M, bojových vozidel pěchoty nebo obrněných vozů Tajfun.

Na přehlídce se také předvedly raketomety, vozy pro pokládání minových polí a další technika ruské armády. Spolu s ruskými vojáky pochodovaly i spojenecké jednotky, včetně čínských vojáků či jednotky indických Sikhů. Ve vzduchu se předvedlo 75 vrtulníků a letounů.

Putin vzpomněl i na Spojence

Na přehlídce nechyběl ani projev prezidenta Vladimira Putina. Ten na Rudém náměstí tradičně apeloval na vlasteneckou notu. Rusko podle něj nezapomene, že „sovětská vojska nesla hlavní tíži boje“. 

Putin řekl, že statisíce sovětských vojáků zaplatily svým životem za osvobození Evropy a ukončení holocaustu. Tuto pravdu o válce musí Rusko podle šéfa Kremlu nadále hájit a předávat potomkům.

Putin ale také ocenil příspěvek Spojenců. Mír lze v současnosti uchránit jen společně, uvedl.

Přehlídka letos bez Zemana

Účast na přehlídce v původním květnovém termínu původně přislíbil i český prezident Miloš Zeman, teď v červnu se ale defilé nezúčastní. Důvodem jsou podle jeho mluvčího opatření v souvislosti s pandemií. Prezidenta tak měl v Moskvě zastoupit český velvyslanec Vítězslav Pivoňka. Podobně má Spojené státy podle tisku zastupovat americký velvyslanec.

Kvůli protinákazovým opatřením byly tribuny zaplněny jen ze třetiny. Ze zahraničních hostů přehlídce z hlavní tribuny přihlíželi prezidenti Běloruska, Kazachstánu, Moldavska, Tádžikistánu a Uzbekistánu, srbský prezident Aleksandar Vučič či srbský zástupce ve vedení Bosny Milorad Dodik.

Do Moskvy se vypravil také prezident Kyrgyzstánu Sooronbaj Žeenbekov, ale na přehlídku podle Interfaxu nešel –⁠ testy na koronavirus po příletu totiž potvrdily nemoc covid-19 u dvou členů jeho delegace. „Sám prezident je v pořádku,“ uvedlo kyrgyzské velvyslanectví podle agentury TASS s tím, že po návratu do Biškeku stráví Žeenbekov tři dny v izolaci.