Rozdělit Rusko na několik států by byla chyba, nutná je jeho vnitřní transformace, soudí historik Zubov

Historik Andrej Zubov v pořadu Fokus Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Představu, že geopolitický klid zajistí teprve rozdělení Ruska na několik menších států, odmítl v pořadu Fokus Václava Moravce ruský historik Andrej Zubov. Varoval před tím, že dělením Ruska by vzniklo „dvacet Jugoslávií“, tedy rivalitních, politicky nestabilních celků. Řešení spatřuje jen v proměně ruské společnosti.

Rozporcování Ruska by byla velká chyba, soudí Zubov. „Pokud ho rozporcujeme, ale nic neuděláme, budou to stále agresivní státy, které budou bojovat jeden proti druhému i proti svým sousedům,“ řekl. 

Výsledkem by pak bylo dvacet Jugoslávií zároveň a obrovské lidské utrpení. „Takže nikoliv porcovat, ale měnit Rusko zevnitř. Jen tehdy se může Rusko ve svých hranicích z roku 1991 stát baštou demokratické a mírumilovné politiky,“ řekl ruský historik.

Domnívá se zároveň, že nestačí jen stažení Ruska z Ukrajiny, ale nezbytná bude jeho kompletní vnitřní transformace, která z Ruska učiní neagresivní zemi.

Rusko nakonec pochopí, kde jsou jeho hranice

Zubov v rozhovoru také zmínil, že nyní dochází v Rusku k okamžiku pravdy, kdy nakonec pochopí, že jeho hranice jsou ty, které byly mezinárodně uznané v letech 1991 a 1992 a zakotvené ve všech mezinárodních smlouvách.

Dříve měli Rusové podle Zubova za to, že celý Sovětský svaz je součástí Ruska, a to vedlo k válce v Gruzii v roce 2008 i k válce na Ukrajině v roce 2014 a loňské invazi. 

Představu, že „Rusko neví, kde začíná a kde končí“, dal historik do souvislosti s vývojem dalších velkých států. Obdobné nejasnosti podle něj v minulosti čelily i Spojené státy ve vztahu k Texasu, „a v tomhle smyslu se Rusko nijak nelišilo.“ Zubov připomenul i vývoj Německa, „které touto nemocí strádalo za nacistů“. Dodal, že Německo tehdy nevědělo, kde končí jeho hranice, ale po druhé světové válce to pochopilo.