Řidič argentinské vlády si zapisoval do deníku, jak rozvážel miliardy z korupce

Řidič jednoho z argentinských ministerstev přispěl k odhalení systému, který policie považuje za organizovanou korupci a kvůli němuž byla tento týden zatčena více než desítka lidí. Policie dostala k dispozici jeho deníky, v nichž detailně popisuje, jak vozil na různé adresy velké sumy peněz v hotovosti. Informoval o tom list La Nación, jehož redaktoři s deníky několik měsíců pracovali.

Oscar Centeno pracoval dlouhá léta jako řidič vysokého úředníka ministerstva plánování, které v Argentině rozhoduje o řadě veřejných zakázek. V letech 2003 až 2015 si sepisoval podrobné deníky, v nichž si poznamenával mimo jiné to, kolik peněz který den rozvážel v taškách a na jaké adresy. Zaznamenával i další detaily, například kolik jednotlivé zásilky vážily.

Podle deníku La Nación dosáhla celková výše peněz rozvezených řidičem ministerstva zhruba 56 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Soudce, který dostal případ na starosti, však odhaduje, že objem peněz točících se v této korupční síti mohl být až trojnásobný.

Férnandezová popírá, že by o systému věděla

Policie na základě deníků, které se jí a novinářům dostaly do ruky, zadržela čtrnáct lidí včetně samotného Centena. Jsou mezi nimi například bývalí šéfové či členové vedení stavebních a energetických firem provádějících státní zakázky nebo bývalý prezident argentinské stavební komory.

Systém fungoval za vlády levicové prezidentky Cristiny Férnandezové, která již byla v minulosti předvolána jako svědkyně v údajných případech korupce. Popřela přitom, že by o jakémkoli případu věděla a prohlásila, že současná vláda se snaží pošpinit její osobu a zamaskovat tím ekonomické problémy, v nichž se země nachází. K aktuálnímu případu se dosud nevyjádřila.