Putin se v Pekingu sešel s čínským prezidentem

Události: Si se v Pekingu sešel s Putinem (zdroj: ČT24)

Ruský vůdce Vladimir Putin se ve středu v Pekingu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na okraj summitu k plánu takzvané nové Hedvábné stezky. Čínského prezidenta už předtím označil za drahého přítele, informuje agentura Reuters. Novináři si rovněž všimli, že Putina doprovázeli při návštěvě vojáci nesoucí takzvaný jaderný kufřík, který obsahuje kódy potřebné k odpálení nukleárních zbraní.

Putin, který je teprve na své druhé zahraniční cestě mimo státy někdejšího Sovětského svazu od loňského útoku Ruska na Ukrajinu, v rozhovoru s čínskou hlavou státu vyjádřil přesvědčení, že v dnešní složité době je nutná úzká koordinace zahraniční politiky.

Si zase konstatoval, že vzájemná důvěra mezi dvojicí mocností se stále prohlubuje. Zároveň si pochvaloval, že se s Putinem za uplynulých deset let sešel už dvaačtyřicetkrát, díky čemuž je pojí hluboké přátelství.

Ruský lídr už předtím během svého vystoupení na summitu Siho a jeho plán nové Hedvábné stezky ocenil a vyjádřil přesvědčení, že svět sblíží a že Rusko může hrát klíčovou roli při oživení této historické trasy.

Studio 24: Zpravodajka Šámalová k setkání Vladimira Putina s čínským prezidentem (zdroj: ČT24)

Jak připomněla zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová, Si na fóru mluvil také o tom, že geopolitické soupeření není řešením a že je proti „jednostranným mezinárodním sankcím“, které narušují dodavatelský řetězec. Doplnila, že části Číňanů imponuje, že ve vztahu obou zemí je nyní Peking jakýmsi starším bratrem Moskvy a má větší moc, protože ruská závislost na Číně stoupá.

Část evropských delegátů odešla

„Rusko a Čína, stejně jako většina zemí světa, sdílejí touhu po rovnocenné, vzájemně výhodné spolupráci s cílem dosáhnout všeobecného, udržitelného a dlouhodobého hospodářského pokroku a sociálního blahobytu při respektování civilizační rozmanitosti a práva každého státu na vlastní model rozvoje,“ prohlásil mimo jiné Putin, před jehož projevem z místnosti odešli někteří představitelé evropských zemí.

Že Putina v Pekingu doprovázeli ruští důstojníci s jaderným kufříkem, plyne ze záběrů pořízených poté, co šéf Kremlu mířil ze setkání s čínským prezidentem na další schůzku, informoval Reuters.

„Jsou jisté kufříky, bez kterých se žádná Putinova cesta neobejde,“ uvedl korespondent ruské tiskové agentury RIA Novosti ve svém příspěvku na Telegramu pod videonahrávkou. Na té je zachycený ruský prezident obklopený členy ochranky, za ním pak kráčejí dva příslušníci ruského námořnictva v uniformě, z nichž každý má v ruce kufřík. Kamera následně zabere jeden z kufříků detailně, popsal Reuters.

Kódy k aktivaci nukleárních zbraní v Rusku disponují nejvyšší političtí a vojenští činitelé země. Prostřednictvím zařízení má také Putin možnost spojit se s velením ruských strategických jaderných sil. Přístroj má kromě hlavy státu také ministr obrany Sergej Šojgu a pravděpodobně i náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.